С тържество пред паметника на Свободата в Русе бяха отбелязани

...
</TD
>С тържество пред паметника на Свободата в Русе бяха отбелязани
Коментари Харесай

Русе отбеляза 115 години от обявяването на Независимостта на България

С празненство пред паметника на Свободата в Русе бяха маркирани 115 години от оповестяването на Независимостта на България. Церемонията бе проведена от проведена от Община Русе, а на нея участва и регионалният шеф Данаил Ковачев.

" 22 септември 1908 година е измежду най-красноречивите знаци на възобновената българска държавност, на същинския разцвет и устрема на народа ни към единство и отбягване на всевъзможен тип непознато вмешателство в политиката ни. Тази дата е доказателство за виновното държание и умелите решения на достойните публични водачи, на тези, които слагат родината над персоналния си интерес. “, сподели Ковачев в обръщението си към русенци.

" Нека не забравяме, че независимостта значи независимост в делата, само че и дарба да носим лична отговорност за постъпките си. Затова през днешния ден е редно да преоткрием и преосмислим същността и силата на тази дума. Свикнали сме да я изговаряме всекидневно, само че като че ли не всеки път осъзнаваме какво значи тъкмо тя. Трябва да се запитаме дали в действителност всеки от нас може да каже, че се усеща действително самостоятелен и какво значи през днешния ден това? “, добави още той.

Ковачев съобщи, че русенци имат гордостта и имат смелостта да бъдат самостоятелни в решенията и постъпките си, създавайки сами своето бъдеще. " Дано мъдрите уроци на предишното ни водят по пътя на развиването и европейската вероятност “, съобщи регионалният шеф.

Слова бяха произнесени също от кмета Пенчо Милков и ръководителя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. В чест на празника началникът на гарнизона и пълководец на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев одобри почетния часовой. В събитието участваха и представители на Военно формирование 42520 – Щръклево. Духовият оркестър отпред с Димчо Рубчев извърши голям брой празнични маршове. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския юношески дом.

Присъстващите на тържеството чуха текста на манифеста, с който е оповестена Независимостта на България. Водещ на събитието беше артистът от Драматичния спектакъл " Сава Огнянов “ Венцислав Петков. Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум дружно със свещеници от епархията отслужи заупокойна молитва в памет на починалите и признателен молебен в чест на Деня на Независимостта на България. Церемонията приключи с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Припомняме, че точно в Русе е взето решението за този исторически акт, който декларира по нов метод страната ни на европейската карта, отхвърляйки политическата и финансова взаимозависимост от Османската империя.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР