С презентация и филм на 16 септември в библиотеката бяха

...
</TD
>С презентация и филм на 16 септември в библиотеката бяха
Коментари Харесай

Емблематичен русенски часовник стана столетник

С презентация и филм на 16 септември в библиотеката бяха маркирани 100 години от монтирането на часовника в кулата на културния институт. Събитието беше проведено от Регионална библиотека " Любен Каравелов “ в партньорство със Сдружение РусчукБГ и Група Русефилм към Възрожденско читалище " Зора 1866 “ в границите на Европейските дни на наследството.

Точно в 12:00 ч. Александър Първанов от Сдружение РусчукБГ описа историята на постройката и часовника в презентацията " Градските часовници. Библиотека “. Присъстващите имаха опция да се срещнат с построяването на емблематичното през днешния ден здание на Русенската търговско-индустриална камара сред 1914 и 1916 година, дело на гениалния български проектант Никола Лазаров, сагата с търсенето, поръчката, доставката и монтирането на часовника в кулата и неговата орис до наши дни. По-късно в зала Заседателна гостите гледаха кино лентата " Пазители на времето “ за библиотечния и другите русенски градски часовници на Група Русефилм към Възрожденско читалище " Зора 1866 “ с живописен началник Пламен Личев.

Организаторите планува същата стратегия да се осъществя и в границите на литературния фестивал на библиотеката " Писмените съкровища на Долен Дунав “, на 6 октомври в 17:00 ч.

Интересни обстоятелства за часовника на библиотеката: той е непокътнат в достоверния си тип с външен камбанен механизъм. Механизмът е солиден, с бронзови зъбни колела, инсталирани в красиво отлети конзоли. Има две обособени макари за часовника и камбаната, звъненето е еднократно на половин и подобаващ брой пъти на кръговиден час. Махалото е изтънчено, с дървено рамо и отлята тежест със наложителната релефна емблема на компанията. Циферблатът е с диаметър 140 см, задвижван с железни пръти от към 5 м. Тежестите са две, почти по 200 кг, издигат се с ръчно навиване на железно въже на съвсем 4 м височина, камбаната е от чугун с височина 50 см и диаметър 35 см. Произведен е от компанията " Йохан Фридрих Войле “ в немския град Бокенем през 1922 година, закупен и инсталиран в кулата на постройката на Русенската търговско-индустриална камара през 1923 година  Фирмата е учредена от Йохан Войле, който по специалност е шлосер, само че не е удовлетворен от занаята си и стартира да се образова за часовникар. Той основава своя компания за произвеждане на часовници. Специализира се в произвеждане на часовници за часовникови кули. При производството им употребява нови бронзови зъбчати колела, чиито зъбци имат нова величина и форма, което ги прави по-точни. Войле конструира първите часовници, които могат да се навиват единствено веднъж в седмицата. След гибелта му неговото дело не престават синовете му Вилхелм и Фридрих. Фирмата е награждавана на доста влиятелни интернационалните изложби. След Първата международна война предприятието претърпява прочут спад, само че след Втората международна война броят на сътрудниците й се усилва. За страдание, през 1953 година компанията банкрутира. Днес някои модели на часовниците, създадени от компанията на Йохан Войле са показани в музея на часовниците в немския град Бокенем, където е била основана компанията. В България са доставени 6 часовника на Войле, от които 2 се намират в Русе – единият в кулата на библиотеката, другият (вероятно най-старият в града) – в салона на първата в страната жп гара, в този момент Музей на превоза, писа РусеМедиа.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР