С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея

...
</TD
>С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея
Коментари Харесай

Пловдив почита 150-тата годишнина от трагичната гибел на Васил Левски

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 17 февруари 2023 г, петък, от 11.00 часа в Пловдив ще бъде почетена 150-та годишнина от трагичната крах на Апостола на Свободата Васил Левски.

Преди това в 10.00 часа в храм " Св. Св. Петър и Павел “ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – ръководител на храм " Св. Св. Петър и Павел “, каквато е традицията от години в този ден. Организатори на панихидата са Петко Георгиев - роднина на Апостола и Общински комитет " Васил Левски “.

Слово пред паметника ще произнесе Емил Георгиев Манчев, възпитаник в XI " а “ клас на ЕГ " Пловдив “.  Емил е притежател на голям брой награди през образователната 2021/2022г., измежду които: I място в България – Х клас на националната олимпиада по немски език., II място на националния кръг на интернационалната олимпиада на Гьоте институт.. През образователната 2022/2023г.: I място на националното съревнование на Нов български университет за превод, I място на надпреварата " Грамотни ли сме “ под егидата на Община Пловдив по правопис. Емил е с високи резултати от националните кръгове на олимпиадите по български език и литература и физика и астрономия и е завоювал награди от национални надпревари по математика.

Водещ на възпоменателното честване ще е Мария Генчева – актриса в Драматичен спектакъл - Пловдив. В церемонията по традиция вземат участие представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, боен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет " Васил Левски " и Комитет " Родолюбие ".

На общоградското възпоменание се чака да участват: Кметът на Община Пловдив, Областният шеф, Председателят на Общински съвет-Пловдив, военачалник - майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната администрация, кметове на региони,  представители от армията, просветителни и културни институции, политически и публични организации, жители и медии.

От 18.00 часа на 17 февруари, във Военния клуб ще се състои тържествена вечер – концерт " Поклон, Апостоле “ с присъединяване на Хор на пловдивските момчета " Стефка Благоева “ към Общински детски комплекс, Фолклорен отбор " Тракийска младост “ към СУ " Любен Каравелов “, Танцов състав " Иглика “ към Общински детски комплекс, гайдарски състав към НЧ " Никола Вапцаров- 1928 “, Военен духов оркестър на ССО и Жени Щерева –поетеса. Слово ще произнесе инж. Любозар Фратев, водещ и рецитатор ще бъде Христо Христов. Сценарист на тържествената вечер - концерт е Поля Николова. Входът е свободен. Събитието се провежда от Общински комитет " Васил Левски “ Пловдив и се реализира със съдействието на Община Пловдив и Военен клуб – Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР