С наближаващия старт на новата учебна година, обявената от МОН

...
</TD
>С наближаващия старт на новата учебна година, обявената от МОН
Коментари Харесай

Директор на пловдивско училище даде отговор на въпрос, който вълнува много родители

С наближаващия старт на новата образователна година, оповестената от МОН за подготвена тъй наречените " дигитална раница " и признатото предложение на Българска социалистическа партия за еднократна помощ от 300 лева за учениците от 1 до 4 клас, идва и годишния въпрос: Колко ще коства подготовката за новата учебна година на родителите, а и ще облекчат ли направените промени фамилния им бюджет?

За да разберем отговора от Plovdiv24.bg се свързахме с ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България и с шефът на пловдивското училище ОУ " Екзарх Антим " I, Катерина Василева.

На въпроса: ``В кой клас разходът за училищен материали е най-голям?`` и двамата ни посетители бяха единомислещи, като показаха този при първокласниците заради липса на принадлежности от предишни години.

``В първи клас, тъй като това е първият път, в който се купува всичко и то по доста.  Освен това нормално най-хубавото се купува за първи клас, което е обикновено. Доскоро мислех, че разходът би бил някъде около 300-350 лв., само че неотдавна стъпих в книжарницата в този момент и видях, че единствено раницата коства 70-80 лв.. То тогава цената към този момент би била в диапазона от 400 до 450 лв. в случай че фамилията си закупи единствено една раница``, разяснява господин Стаматов.

``Стремежът на всяко семейство при първокласниците е да обезпечи допустимо най-хубавите образователни принадлежности. Докато при огромните да предположим, че към този момент разполагат с някакви неща, а и не са толкоз взискателни към другите модни тенденции на пазара във връзка с приказни герои и т.н.``, добави пловдивският шеф Василева.

Едва 5% от учебните заведения са въвели униформата като наложителна, само че съгласно него това също е значителен разход: ``В училището, в което аз управлявам има частична униформа, която включва към себе си суитчър на цена 20-25 лв. според от вида трикотаж, от който е направена, само че има учебни заведения, в които са с цялостна униформа и тогава цената става сензитивно по-висока. Зависи от самата фирма``, споделя Стаматов.

Василева от своя страна показва, че разноските за униформа надали биха трансферирали 100 лв., с колкото и детайла да е тя. ``По отношение на униформите цените не са повишени, а са такива каквито всеки би си купил``, счита тя.

Облекчение съставлява и фактът, че учебниците от първи до седми клас са безвъзмездни като се закупуват единствено образователните пособия, образователните комплекти за учениците от 1 до 4 клас в това число.

``Вече образователните тетрадки за учениците от гимназиален и прогимназиален стадий, както и пособия, които учителите имат право да избират остават разход за семейната среда, само че учителите се пробват да не натоварат допълнително бюджетът на семействата``, добави директорката.

И съгласно двамата експерти по характерен е разходът при професионалните гимназии за профилираните паралелки, при които Василева отбелязва, че постоянно даже не могат да се намерят съответните образователни пособия поради спецификата на предмета. 

``Отделните учебни заведения, които са с по-интензивна устременост по математика естествено ще закупят по няколко допълнителни справочника, сборника, тетрадки``, разяснява от своя страна Стаматов.

Според него помагалата са изключително нужни, макар че постоянно родителите ги смятат като нещо, което учебното заведение може да се спести на фамилиите: ``Реалността в действителност е такава, че помагалата в действителност надграждат знанията на учениците``.

Като най-скъпи той показва учебниците по език заради съществуването на модули в тях. Така за една година учениците минават три или четири равнища, с прилежащи към тях тетрадки и цената съгласно него е от порядъка на 250 лв..

Относно дали една цифрова раница би могла да замени пълноценно материалния и вид или най-малко да облекчи разходите на фамилиите, ръководителят изрече следната позиция:

``То е хубаво да е цифрово всичко, но напрягането на зрението е доста по-опасно от пазаруването на един учебник. Отстрани изглежда точно по този начин обаче да допуснем, че един възпитаник стои 5-6 часа пред компютър. Това е доста време, знаейки прелестно логиката на психиката на днешния подрастващ юноша, който стои пред телефона. Тоест - усилва се пребиваването му пред електронния притежател, това е рисково за негово здраве, зрение и стойка. Дигиталната раница би могла да послужи не като главно средство и не със концепцията да облекчи разходите за учебници, а по-скоро като една спомагателна опция, на която на децата да им им е интересно``. 

По тематиката шеф Василева е на мнението, че цифровата раница е превъзходен инструмент, който е в поддръжка на възпитаници и учители, само че никога не е инструментът, който изрично би трябвало да размени това ``детето да изследва, опитва, презентира и работи в група или тъй наречените портативни умения, които се натрупат през другите техники и тактики на преподаване и учене``, споделя тя.

На въпроса дали 300 лв. са задоволителни с цел да подпомогнат поне частичното покриване на разноски, той споделя: ``Ясно е, че не са задоволителни. Най-хубавата част от всичко това е, че те са адресирани до всички фамилии и този принцип на заслужено отношение към всички е доста логичен. Ясно е, че тези средства покриват една незначителна част от разноските на всеки възпитаник, само че в страната, в която живеем не би могло да се чака внезапно да има огромна финансова субсидия. Тя по тази причина се споделя ``подкрепа``.

Г-жа Василева също се съгласява, че тези пари са незадоволителни.

``Никога не са задоволителни, когато приказваме за грижа за дете, тъй като да отглеждаш дете е привилегия, предизвикателство и скъпо струващо наслаждение, за жалост. Все отново е помощ!``

Според Стаматов с изключение на родителите да плануват годишните разноски за образователната година е значим и един различен миг, който постоянно изпускаме: ``Много е значимо родителите да учат своите деца на грижа към имуществото. Нещо от изключително значение, тъй като съвсем постоянно учениците си потеглят със забравени движимости!``

Кварталната книжарница / огромните вериги?

И въпреки всичко в случай че би трябвало да създадем къса равносметка за това какъв брой би ни коствала една нова учебна година, стигаме до следните заключения: Обратно на предстоящото, закупуването на материали от дребна книжарница излиза много по-евтино от това от огромна верига, само че пък при по-големи вериги има в пъти по-широко видово разнообразие. Най-евтината ученическа раница, която видяхме бе на цена от 49,90 лева в дребна квартална книжарница, а тези в огромните стартират от 57,00 лева

Ако би трябвало да изчислим междинния разход за най-важните консумативи за учебно заведение (10 тетрадки A4 по 60л., друмник, несесер, ножица, острилка, гума, комплект чертожни принадлежности, пергел, цветни моливи и акварелни бои) би бил около 70 лв.. Заедно с другите разноски за униформи и пособия, 300 лв. в действителност са незадоволителни, само че с тези промени несъмнено вървим във все по-вярна посока!

Велизара Ангелова
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР