Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от

...
</TD
>Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от
Коментари Харесай

Митрофанова: Русия може да си прибере Альоша на своя територия

Русия може да обмисли разновидността да реалокира руски монументи от България на своя територия. Това съобщи в изявление за телевизия съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова.

" Мисля, че е допустимо да се сложи въпросът по този метод, несъмнено ", сподели Митрофанова в отговор на въпрос дали съветското външно министерство позволява, че в случай че обстановката се утежни, ще би трябвало да прибере паметниците от България.

Тя приказва за обстановката към паметника на руския боец " Альоша " в българския град Пловдив.

" Двама депутати от проевропейската партия (Демократи за мощна България) се оповестиха за унищожаване на паметника на Альоша. Това предложение не получи поддръжка нито в общинския съвет, нито от кметството, да не приказваме за хората, които бяха подготвени да отидат да защитят този монумент. Затова в този момент кметът сякаш сподели: " Ами да пресметнем какъв брой ще коства един референдум за събарянето на този монумент и какъв брой ще коства и до каква степен по принцип е механически допустимо събарянето на този монумент. Положението с премахването на паметника на  Альоша към този момент е висящо “, изясни Митрофанова.

Plovdiv24.bg напомня, че общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме смяната - Демократична България ", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската войска “Альоша " да бъде изместен в период до края на 2024 година.

В доводите за предлагането им се акцентира, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото  национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност. Аргументирайки своето предложение, съветниците декларират, че премахването на паметника “Альоша " от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР