Родител сигнализира, че в пловдивско училище събират безплатната храна, която

...
</TD
>Родител сигнализира, че в пловдивско училище събират безплатната храна, която
Коментари Харесай

Тежки обвинения в пловдивско училище, директорката отрича

Родител алармира, че в пловдивско учебно заведение събират безплатната храна, която се дава на децата и я изхвърлят, с цел да не се носи у дома. Повдига и въпроса за качеството на закуските и търси отговори за това по какъв начин то се управлява. Не на последно място упорства да се задействат виновните институции и да се спре подигравката с децата им.

Вижте сигнала, който получихме в редакцията на Plovdiv24.bg от родител на дете от СУ “Братя Миладинови “ в Пловдив:

" Искам да споделя възмущението си от това, което се случва в последно време в началните класове на пловдивското учебно заведение " Братя Миладинови ". От много време детето ми изяснява по какъв начин класният началник им казвал, че храната, която им се дава, би трябвало да бъде изядена до два часа след раздаването или изхвърлена, само че не и да се носи у дома.

Миналата седмица на децата им е обещано кисело мляко, само че не и лъжици, с които биха могли да го изядат. И защото множеството деца не са съумели да си изядат киселото мляко без лъжица, класният началник е събрал неотворените млека, с цел да бъдат " изхвърлени "!!!

А съгласно класния началник по този начин им било подредено от шефа, храната да се изхвърля два часа след раздаването. Най-интересното в тази ситуация е, че храната се раздава заран в 8:00 часа, а огромното междучасие е в 10:20 часа (когато децата нормално закусват) и двата часа от раздаването към този момент са минали, инцидентно или не. 

Затова като родител ми се желае да получа отговори от съответните институции на следните въпроси: Кой следи за качеството на храната, която се раздава на децата и за какво е толкоз бързо разваляща се? Кога идва храната в учебно заведение и къде се съхранява до раздаването, с този " сериозен " двучасов период на валидност?  Има ли право класният началник да събира и " изхвърля " храната на децата? Ако има това право, къде тъкмо се " изхвърля " тази храна?

Каква е гаранцията, че " изхвърлената " от единия ден храна, не се раздава още веднъж през идващите дни? И не на последно място, на класният началник не му ли е съзнателно да изхвърля всеки ден храната на децата? Има какво да се желае откъм състав и тип на закуските, само че какъв е смисълът да се дават пари за нещо, което ще бъде изхвърлено?

Приложила съм и фотоси на една от последните закуски, минипица по " истинска " българска рецепта, с лютеница и салам (неясно какъв). Съдържание има на опаковката един тип, напечатано наобратно и различен на етикета. Кой да е правилният, всеки може самичък да си избере, само че най-вероятно нито един от двата. Срокът на валидност не написа да е два часа, само че по-добре е несъмнено въобще да не се употребява.

Миналата седмица също имаха и тутманик, опакован в омазнено транспарантно фолио. Надявам се, посредством вашата медия виновните институции да се задействат, с цел да спре тази насмешка с децата ни! Благодаря авансово! “

Plovdiv24.bg се свърза с шефа на учебното заведение Гълъбина Матерова, която бе безапелационна, че " сигналът е целеустремен и с погрешно наличие “. Тя ни осведоми, че незабавно е свикала педагогичен съвет, с цел да запознае сътрудниците си със наличието на сигнала и с цел да разбере фактически ли има такива случаи. След това се обади на нас, с цел да се изяснят нещата.

" Закуска не е изхвърляна от наш преподавател в никакъв случай. Да, предизвестяваме децата да не задържат закуските, тъй като въпреки всичко това са храни. Не може през целия ден да ги размотават по раниците си и по-късно да си ги носят у дома. Нали въпреки всичко това им е обезпечено за закуска. Те прекарват в учебно заведение през целия ден. Идеята на закуската е тази - да се изяде сега, а не да се носи целия ден и най-после да се занесе тази вечер у дома.

А това, че децата сами изхвърлят храни по кошовете, това е към този момент обособен въпрос. В сигнала написа още, че нямало лъжици. Напротив, даже в допълнение им се оставят лъжички от компанията, която доставя храната. Те са опаковани поотделно. Ако сигналът е на родител от 1 клас, е допустимо учителката да е нямала аварийна лъжичка. Но по принцип това е необичайност. Но аз нямам такава информация това да се е случило “, сподели Матерова.

Тя изясни, че на педагогическия съвет никой от сътрудниците не е споделил, че е имало ден, в който киселото мляко да е пристигнало без лъжички. " Все някой щеше да го каже, в случай че е имало подобен ден “, сподели директорката. " Да предположим, че е правилно, допустимо е нещо да се е случило и децата може да са ги изпуснали. Но това са затворени млека и нормално те ги разрушават и изпиват по този начин “, добави тя.

" В днешните гладни години да се изхвърля храна е безусловно невероятно, подсигурявам ви го! Не е допустимо и храната от през днешния ден да се предлага на следващия ден. Това не е допустимо. Не можем да си позволим да даваме на децата ни остаряла храна. Това ви го подсигурявам. Все отново това са нашите деца и никой не печели от такова нещо “, сподели още директорката.

В учебното заведение има издадена заповед за часовете, в които децата от другите класове трябва да се хранят. Първи клас закусват още през първото междучасие сред 8.35 и 8.50 часа. А по-големите дечица - след  9.30 часа нататък. Училището има специфична стая, която има разрешението на Агенцията по храните за запазване на храната, с ледник, където се прибира.

Контролът  за това дали храната е в период на валидност го реализират медицинските лица, които са две, по една за обособените здания. Те идват на работа заран и вършат този надзор. Всяка закуска идва при нас със документ, залепен на нея. По въпроса за двата етикета, които са били видени от родителят-жалбоподател, е допустимо да са се залепили от друга закуска, само че в никакъв случай етикетите не са били неугледни.

Винаги те са в порядъчен тип, както и закуските. В случай, че се забележи нещо неправилно класните ръководители сами алармират. Това се е случвало в годините, когато са били взети ограничения. Имало е случай и на предложение на плод с по-малък грамаж, за което още веднъж са алармирали учителите.

" Досега нямаме сигнал за некачествена храна. Все отново приказваме за деца, за нашите деца, сподели още веднъж Гълъбина Матерова.

От управлението на учебното заведение приканват общително родителите, при видяни нередности по отношение на храната, да алармират непосредствено при тях. Най-лесно е да споделят казуса с учителите по класове и да се търси общо решението му.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР