Разширяване на подкрепата за бежанците от Украйна, задълбочаване на възможностите

...
</TD
>Разширяване на подкрепата за бежанците от Украйна, задълбочаване на възможностите
Коментари Харесай

Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество с ВК на ООН за бежанците в България

Разширяване на поддръжката за бежанците от Украйна, задълбочаване на опциите за съдействие и улеснение координацията сред институциите са част от задачите, заложени в меморандума, който Община Пловдив подписа с представителството на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България (ВКБООН).

На къса гала през днешния ден под документа подписите си поставиха, заместник-кмет по образованието и бизнес развиване и и.д. кмет и  Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България. Присъства и моторът на идеята за помощ на украинските бежанци Наталия Елис.

Още в края на ноември представители на интернационалната организация посетиха Пловдив, с цел да се срещнат от близко с модела за интеграция, който се ползва в града. Впоследствие се състояха и поредност от работни срещи, с които се задълбочи партньорството. Днес на подписването Седа Кузуджу напомни и част от тематиките, върху които двете страни сплотиха напъните си: " Още преди два месеца споделих на заместник-кмета, че моделът ви за интеграция, който ангажира институциите, бизнеса и общността, би трябвало да бъде проучен и показван по света. Затова през днешния ден ние формализираме нашето към този момент основано партньорство. Също по този начин посредством меморандума организацията на Организация на обединените нации дава и цялата си експертиза и опит, които е натрупала в годините “. По думите на Кузуджу 74% от бежанците са дами и деца, което слага образованието като един от най-важните детайли на сполучливата интеграция.

Меморандумът ще разреши да бъде начертан проект за деяние за подпомагането на цялата общественост, както и отваряне на фондовете на организацията към всички нейни запаси при нужда. Стана ясно и че ВКБООН към този момент са поели част от разноските по някои административни действия във Втори дом за Украйна. Разходите за топлофициране, храна, ток и вода се подкрепят от Община Пловдив.

напомни, че Пловдив беше първият град в страната, който откри решение на бежанската рецесия последвала от войната в Украйна. Заедно с Наталия Елис и нейната фондация бяха основани поредност от стратегии. Създадени бяха и три буферни центъра за деца, а сега се приготвя и четвърти. Те са с потенциал общо 100 деца. " Бившата белодробна болница стана освен краткотрайно място за настаняване, а център за доброволчество. Оттам към този момент са минали над 500 бежанци, а по неофициални данни в региона те наброяват над 10 хиляди “, сподели Стоянов и добави:

" Най-ценното още през цялото време е, че всички заедно- общината, бизнесът и общността, застанаха с ясна и човешка позиция зад идеята, която се трансформира в един от най-хубавите образци в Източна Европа “. Заместник-кметът приказва и за взаимната работа с Министерство на образованието (МОН) и адаптирането на просветителната система към потребностите на украинските деца. По данни на сектор " Образование “ 400 от тях към този момент се ангажирани в българската просветителна система, има и учащи се и във вузовете в града.

" Всяка седмица идват нови фамилии. Напоследък има и нова наклонност на бежанци, които не идват непосредствено от Украйна, а от Дания, Чехия и Полша. Те са научили за Пловдив и изискванията, които предлага на майките и децата и избират да се настанят при нас “, описа Наталия Елис и добави, че се усилва и броят на етническите българи, живеещи досега в Украйна, които получават поданство и се местят дефинитивно в страната ни. По нейни думи близо 20 хиляди души са станали български жители.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР