Разкопките на крепостта Русокастро през 2024 г. се планира да

...
</TD
>Разкопките на крепостта Русокастро през 2024 г. се планира да
Коментари Харесай

Търсят се доброволци за разкопки на крепостта Русокастро, работата не е никак лека

Разкопките на крепостта Русокастро през 2024 година се възнамерява да стартират на 1 юли 2024 година Задачата на археологическият екип е да допроучи северозападната крепостна стена на средновековния град, с прилежащите ѝ кули. Разкопките за поредна година са финансирани от Община Камено и се извършват от Регионален исторически музей – Бургас.

Поради голямото количество работа, археологическият екип се обръща към всички, които имат интерес към археологическите разкопки, с молба да подкрепят изследването през 2024 година, като се включат като доброволци в изкопните работи. Крепостта е в огромна степен социализирана и има построена прелестна инфраструктура, тъй че достъпът с лек автомобил е налице.

Условията са следните: всеки един доброволец би трябвало да е на възраст над 18 година, в случай че е по-млад – наложително да бъде с компаньон. Няма да се позволяват хора без шапки срещу слънце. Задължително е всеки доброволец да си носи задоволително количество вода и храна. Няма да се позволяват на разкопките хора по джапанки – наложително е да се носят гуменки или други постоянни обувки. На място ще бъдат раздавани защитни ръкавици. За хора с сензитивна кожа – да си носят плажно масло или мляко. За хора с алергии – да си носят противоалергични средства - има пчели, оси и други инсекти. Русокастро е и обичана дестинация на пепелянки и смокове, заради което би трябвало да се внимава къде се стъпва. Работата е тежка, тъй че бъдете готови за носене на камъни и копаене с кирка.

За всевъзможни въпроси като работно време и други сходни, можете да се обърнете към Красимира Стоянова – археолог в РИМ – Бургас, и член на проучвателския екип, e-mail [email protected] Тел. 0882 70 49 79.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР