Районен съд – Русе одобри споразумение, по силата на което

...
</TD
>Районен съд – Русе одобри споразумение, по силата на което
Коментари Харесай

Осъдиха двама жители на Ветово за телефонни измами 

Районен съд – Русе утвърди съглашение, по силата на което Х. А. и Д. Д. се признават за отговорни в осъществяването на три телефонни измами.

Подсъдимите (на 31 и на 29 години) са от гр. Ветово, безработни, неведнъж осъждани от разнообразни съдилища в България за същите по тип закононарушения, като вторият от тях е излязъл от пандиза на 23.08.2018 година

Младите мъже били съседи и другари. В началото на м.юни 2021 година решили да си обезпечават приходи посредством осъществяване на измами на случайно определени гръцки жители, чрез осъществяване на телефонни диалози с тях. На 16.06.2021 Д. Д. се свързал с пенсионерката М. Г. от гр. Неа Мудания, показал й се за доктор и й декларирал, че сестра й е потърпевша при ПТП и, с цел да бъде избавена, са нужни 13000 евро. Възрастната жена обяснила, че има единствено 2500 евро. Подсъдимият траял упорито да беседва с гръцката гражданка и й разпоредил да постави парите в найлонова торбичка, която да закачи на контейнера до дома й. В същото време Х. А. говорел по телефона с българка, на която обяснил къде да отиде да вземе парите и по какъв начин да му ги изпрати, оповестяват от dunavmost.com. 

По същата скица на 06.07.2021 и на 13.07.2021 били излъгани други гръцки гражданки, надлежно с 9000 евро и с 14000 евро и златни украшения. На 13.07.2021 директно след последното закононарушение двамата подсъдими били арестувани в дома на Х. А., откъдето били конфискувани голям брой телефонни апарати, СИМ карти, пътна карта на Гърция и тетрадка, в която бил записан адреса на последната потърпевша жена. По същото време гръцките управляващи задържали българската гражданка, в която били парите и златото от това закононарушение. Районна прокуратура – Русе е поискала дамата да бъде предадена и разследвана в България, само че съдът в гр. Йоанина е отказал заради това, че в Гърция също тече наказателно произвеждане за тези действия.

В правосъдното съвещание пред Районен съд – Русе Х. А. и Д. Д. показаха разписки, от които е видно, че имуществените вреди са възобновени на потърпевшите, в което правосъдният състав се увери след извършен посредством преводача телефонен диалог с трите гръцки гражданки. Двамата подсъдими обявиха, че съжаляват за стореното и признаха напълно виновността си. За тези действия те одобриха да изтърпят санкции отнемане от независимост, надлежно 9 месеца при първичен общ режим за Х. А. и 1 година и 5 месеца при непоколебим режим за Д. Д. По отношение на Х. А. е приспаднато времето, през което е бил с мярка за неотклонение задържане под стража от 14.07.2021г. до 15.07.2021г. и от 21.07.2021г. до 07.03.2022г., като един ден задържане се зачита за един ден отнемане от независимост, както и домашния арест от 15.07.2021г. до 21.07.2021г., като два дни домакински арест се зачитат за един ден отнемане от независимост. Веществените доказателства по делото: 9 мобилни телефона, 28 СИМ карти, тетрадка, карта на Гърция и други, се изземат в интерес на страната като движимости, които принадлежат на подсъдимите и са послужили за осъществяване на умишленото закононарушение.

Споразумението е дефинитивно.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР