Провеждането на референдум в село Белащица за отделяне от община

...
</TD
>Провеждането на референдум в село Белащица за отделяне от община
Коментари Харесай

Голям проблем за присъединяването на Белащица към Пловдив, не стигат подписи

Провеждането на референдум в село Белащица за обособяване от община " Родопи " и присъединение към община " Пловдив " е на косъм да се провали. Спорният миг е дали има задоволителен брой годни подписи в подписката, научи Plovdiv24.bg .

Кметът на община " Родопи " твърди, че в подписката има доста неточности. Били вписани хора, които нямат непрекъснат адрес в селото, имало дублирани подписи, сбъркани ЕГН. Подписката е била предадена в Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " - София, с цел да извърши инспекция на имената. " Не знам по какъв начин по този начин в Общински съвет - Пловдив е показано предложение за разискване и за гласоподаване без да е направена инспекция " - чуди се Михайлов.

" Решението на Общински съвет - Пловдив е за кардинално единодушие. По закон, нямам ангажимент да правя инспекция на подписката. Веднага съм изпратил  подписката за инспекция в Групово дело ГРАО, само че все още на осъществяване на сесията нямаше отговор. За лична информация направих информация в изборните описи от последните два избора в село Белащица и видях, че гласуващите са към 1700. В подписката има към 490 подписа, което е повече от 25% " - разяснява ръководителят на Общински съвет - Пловдив инж.. 

От работа ГРАО към община " Родопи " оповестиха за  Plovdiv24.bg , че към 19 септември 2022 година непрекъснат адрес в селото имат 2092 поданици. Проверка на медията ни в изборните описи от последните избори на 2 октомври 2022 година откри, че с непрекъснат адрес в Белащица са 1776 души, и още 10 в допълнение вписани. 

Според кмета инспекцията на Групово дело ГРАО към Министерство на регионалното развитие е открила редица нарушавания и не е доближат нужния най-малко подписи. Той не показва съответна цифра на годни подписи, само че наши източници настояват, че са 418 при нужни 430.

Към 2 септември 2022 година по непрекъснат адрес в Белащица живеят 1730 души. По закон 25% се пресмятат към датата на оповестяване на Инициативния комитет за обособяване, което стана на 24 юни 2022 година, изясни ръководителят му Павел Гимишев.  Подписите са 490, което е с 60 повече от изискуемите 430. 

" Кметът на община " Родопи " си прави свободни съчинения, нищо че е правист. Оспорва подписката и твърди, че 200 подписа са неистинен. По закон, в 3-дневен период след складиране на настояването са длъжни да изпратят подписката в ГРАО София за инспекция, а при констатиране на нередности ни се дава един месец да ги отстраним " - разяснява Гимишев. 

Той позволява да има неточности, тъй като в подписката са се присъединили и възрастни хора, които може да не запомнили да попълнят адреса си или да объркат полето за автограф. Може да са се присъединили и хора, които живеят в Белащица по сегашен адрес. 

" До 24 октомври Общински съвет - Родопи би трябвало да внесе за разглеждане нашето искане за осъществяване на референдум. Ако Родопи не се произнесат, на база на решението на Общински съвет - Пловдив, регионалният шеф би трябвало да насрочи дата за референдума " - добави Гимишев. 

Възмутен е, че на днешната сесия на Общински съвет - Родопи е гласувано в допълнение материално стимулиране за всички кметове в общината, без кмета на Белащица. Общинският кмет обяснил, че не е включен, тъй като се подписал в подписката и е написал мнение.

" Това е подсъдно, тъй като никой няма право да разгласява сходни данни. А мнението му е, че референдумът е най-демократичният метод хората да изразят мнението си. Дискриминира се кметът на Белащица " - съобщи ръководителят на Инициативния комитет.

Какво споделя законът

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНО-ТЕРИТОРИАЛНОТО УСТРОЙСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:

Чл. 28. (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 154 от 1998 година, предходен текст на член 28 - Дъждовни води, бр. 57 от 2000 г.) Промяна на границите на община, заради обособяване на обитаемо място и присъединението му към прилежаща община на територията на една област, с която има обща граница, се прави след осъществяване на локален референдум по следния ред:

1. искане за осъществяване на референдум за обособяване на обитаемото място от съответната община и присъединението му към прилежаща община, изразено посредством подписка от минимум 25 на 100 от гласоподавателите на обитаемото място до съответния общински съвет; настояването се съпровожда с аргументирано мнение на кмета на обитаемото място, което се изпраща на заинтересуваните общински съвети;

2. общинските препоръки в едномесечен период се произнасят наложително с стимулирано решение по отношение на желаната смяна и го изпращат на регионалния управител;

3. регионалният шеф в двуседмичен период ревизира законосъобразността на настояването и на решенията на общинските съвети;

4. при позитивно решение на общинския съвет на приемащата община регионалният шеф в двуседмичен период предлага на общинския съвет на общината, от чиято територия се желае отделянето, да одобри решение за производство на референдум в съответното обитаемо място;

5. референдумът се създава при условия и ред, избрани със закон;

6. при позитивен избор на гласоподавателите регионалният шеф в едномесечен период внася писмен отчет в Министерския съвет по отношение на желаната промяна;

7. Министерският съвет приема решение, с което предлага на президента на Република България да утвърди желаната смяна.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР