Производителите на ориз от Пловдивско в най-скоро време очакват да

...
</TD
>Производителите на ориз от Пловдивско в най-скоро време очакват да
Коментари Харесай

Собственик на голямо предприятие край Пловдив: Евтин и нискокачествен ориз от Азия подбива родното производство

Производителите на ориз от Пловдивско в най-скоро време чакат да получат парите за отплата на нарастването на водата. Районът, в който се отглежда най-вече ориз в България е в Съединение. Ето какво показа пред NOVA производителят и притежател на огромна компания за преправка на ориз Георги Видолов. Той е и ръководител на Българската оризова асоциация.

" Проблемът с водата за напояване е доста огромен. От няколко години става все по-остър и това е огромен камшик за земеделските производители. Специално водата за напояване на ориз за две години фрапантно поскъпна - с повече от 50%. А за доста поливни култури повишаването е с 300%. Това бе мотив за няколко съсловни аграрни организации да изискат среща с министерство на земеделието и да уговорят това подкрепяне, защото са изправени пред угрозата да не могат да покрият текущите си разноски за напояване. "

" Тази година ще ядем български ориз. Но не съм огромен оптимист каква част от пазара ни той ще обхване. В България се внася 20000 тона ориз от Виетнам, Мианмар и Камбоджа. Оризът им е с ниско качество и поради това е на ниска цена и заема 60-70% от пазара. "

" Със сигурност цената на ориза няма да се качи доста. Стоката е конкурентна, пазарът също и не могат да се употребяват спекулативни механизми. Според мен оризът ще се качи най-вече с 10-15% ", добави той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР