Програмата на Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest тази

...
</TD
>Програмата на Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest тази
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest в Пловдив?

Програмата на Фестивала за улични и градски изкуства 6Fest тази година е мултижанрова. Има събития в областта на цирка, огненото изкуство, музика и танци. Новост е, че с изключение на улична стратегия, ще имаме и паралелна градска стратегия в местоположения на сътрудници. Това сподели уредникът на Фестивала за улични изкуства 6Fest Момчил Цонев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

6Fest е фестивал, отдаден на уличните изпълнителски изкуства. " Съчетаваме всички вероятни изкуства, които могат да се играят на улицата. Концепцията на фестивала е да оживи тези градски пространства, улици и площади, през които всекидневно минаваме забързани и не оценяваме хубостта на града, който ни заобикаля. Концепцията е да осъзнаем и да подчертаваме върху тези културни мениджъри, създатели и пространства, които интензивно работят за това градът да бъде по-културен, по-артистичен “, изясни Момчил Цонев.

От 10 до 12 май в Пловдив се организира 14-то издание на Фестивала. Първите три издания потеглят от Габрово. От 2019 година фестивалът се организира главно в Пловдив. В някои години се организират по две издания. За пета поредна година 6Fest е част от културната стратегия на Община Пловдив, описа уредникът на фестивала.

Събитията са разнородни и доста. Програмата довечера стартира с концерт на " Летящите номади “. " Това е една група в жанр етно-фюжън фолклор. Ще има и огнено шоу на пловдивската група " Агни Сатя “, която съчетава танцьори, актьори и огнени актьори “, сподели уредникът на събитието.

Акцент в идващите два дни са интернационалните участия. " Ще имаме мощна циркова стратегия с унгарската група " Firebirds “. Те ще гостуват с един техен интерактивен махленски театър на артисти от пътуващ цирк и техния парен велосипед. Циркови актьори от Чили и Перу ще изнесат взаимен цирков театър – " Dos Señores “. В уличния му вид циркът е много по-различен от класическите циркови представления. Той е една доста забавна композиция сред клоунада, акробатика, жонглиране, пъстри костюми. Винаги има игра с публиката “, описа Момчил Цонев.

В програмата на 11 май се включва и пловдивската танцова школа " Dance Home “ със театър, особено основан за 6Fest. " За нас е наслаждение, когато има локални актьори от града, в който гостуваме, тъй като това е жест към тях и тяхната работа. Идеята на фестивала е да балансира сред гостуващи актьори, в това число и от чужбина, само че и да покаже хората от дадения град, които вършат изкуство “, добави Цонев.

Програмата приключва с огненото зрелище " Flying Embers “ на унгарците от " Firebirds “. " От 21.30 часа ще има огнено шоу с типичната композиция сред хореография, жонглиране, акробатика, горящи предмети и музика онлайн “, добави Момчил Цонев.

Входът за всички събития е свободен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР