През първите два месеца на 2024 година екипи на Регионалната

...
</TD
>През първите два месеца на 2024 година екипи на Регионалната
Коментари Харесай

Фирми в Пловдив и региона получиха актове за близо 160 000 лева

През първите два месеца на 2024 година екипи на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) са направили 143 инспекции. През януари и февруари са постъпили 74 сигнала и 24 тъжби, като на всички тях е реагирано навреме.

В рамките на извършената контролна активност специалистите са дали 31 наставления за премахване на установени нарушавания и са съставили 23 акта на извършители на екозаконодателството. Директорът на екоинспекцията е издал 17 наказателни постановления, с които са наложени наказания и санкции в общ размер на 130 600 лв.. През двата месеца са подписани и 9 съглашения за преустановяване на административнонаказателни производства, като по този ред са наложени имуществени наказания с общ размер 17 150 лв..

Сред компаниите, получили актове са две огромни предприятия в Пловдив и Стамболийски, притежаващи сложни разрешителни, за които е открито, че са нарушили условия в тях, свързани с чистотата на атмосферния въздух. Акт е формиран и на свинеферма в с. Белозем, за която е открито, че експлоатира апаратура с избран потенциал, за която би следвало да има сложно позволение.

Изпратени са предложения за сформиране на актове на кмета на община Карлово за установени нарушавания на районното хранилище за неопасни боклуци и на огромно индустриално дружество за произвеждане на целулоза в гр. Стамболийски за изпускане на миризми отвън индустриалната площадка.

Актове за нарушавания на наредбите на Закона за водите са връчени на четири сдружения, за които е открито, че работят без да имат позволение за заустване на отпадъчни води или че изпускат отпадъчни води с индикатори, превишаващи допустимите правила. Това са оператори на комплекс за месопреработка в с. Ягодово, на консервен завод в с. Ново село и на птицекланица в с. Милево.

За нарушавания на Закона да биологичното многообразие са формирани 2 акта на физически лица за нелегално владение и развъждане на диви пойни птици. За други два сходни случая се водят досъдебни произвеждане и са отнети птици, които са изпратени за краткотрайно развъждане в Спасителен център за диви животни – гр. Стара Загора. За открита липса на документи за генезис на изкупени лечебни растения в билкозаготвителен пункт е обещано наставление по Закона за лечебните растения.

Най-много, четиринадесет на брой, са формираните актове за нарушавания на Закона за ръководство на боклуци, като има и сдружения, получили повече от един. Най-често срещаните нередности са, че не се показва информация за осъществен трансграничен транспорт на боклуци в регламентирания период и че се прави на активност без публикуван позволителен документ.

Пълният доклад за месеците януари и февруари на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е оповестен на уеб страницата на институцията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР