През 2023 г. се навършват 230 години от рождението на

...
</TD
>През 2023 г. се навършват 230 години от рождението на
Коментари Харесай

Югозападният университет подготвя богата програма за 230-годишнина от рождението Неофит Рилски

През 2023 година се навършват 230 години от рождението на огромния български просветник, църковен деятел, художник, преводач и публицист Неофит Рилски. Неговата народополезна активност е тясно обвързвана с цялостния културен напредък на българската нация. Той е една от тези значими фигури, които възпламениха искрата към съвременно обучение и културен напредък през епохата на Възраждането.

За отбелязването на тази значима годишнина Югозападният университет " Неофит Рилски “, взаимно с Неврокопската света митрополия и Рилския манастир, е основател за учредяването на публичен предприемчив комитет, в който присъединяване ще вземат разнообразни институции и научни дейци. Това заяви за Агенция " Фокус “ Веска Арабаджиева, специалист " Реклама “ в Югозападен университет " Неофит Рилски " – Благоевград.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде Патрон на публичния предприемчив комитет за честванията по отбелязване на 230-годишнината от рождението на огромния възрожденски активист.

Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски начинания, сред които осъществяване на национална научна конференция, издаване на сборници, основаване на студентска стипендия, образуване на галерия, правене на документален филм и др.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР