Преработването на Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове

...
</TD
>Преработването на Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове
Коментари Харесай

Министър Радев обсъди с европейските си колеги енергийната независимост на Съюза

Преработването на Плана за възобновяване и резистентност и Териториалните проекти за обективен преход на България бяха тематика на разискване сред министъра на енергетиката и европейския комисар по енергетика Кадри Симсон. Те се срещнаха в границите на неофициалното съвещание на министрите на околната среда и енергетиката във Валядолид, Испания, оповестиха от Министерство на енергетиката.

По традиция се организира и поредна неофициална среща на енергийните министри на сходно мислещите (проядрено настроени) страни членки (Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Нидерландия, Румъния, Полша, Словения, Словакия и Швеция. Белгия и Италия участваха като наблюдатели). Участниците препотвърдиха още веднъж основната роля на нуклеарната сила за гарантиране на стабилността и устойчивостта на електроенергийната мрежа на целия европейски електроенергиен пазар. Според изразеното от тях мнение нуклеарните технологии и възобновимите енергийни източници се допълват взаимно за реализиране задачите на Европейски Съюз в региона на климата и енергийната сигурност.

Министрите приготвиха взаимен документ до Европейска комисия – " Нова тактика за потребление на нуклеарната сила в Европейския съюз “, в който приканват за съответно признание и поддръжка на нуклеарната сила. Принципът на софтуерна индиферентност и суверенното право на страните членки да дефинират своя енергиен микс следва да бъдат съответно взети поради в европейските политики.

С гръцкия си сътрудник Теодорос Скилакакис министър Радев дискутира задълбочаването на енергийното съдействие и стратегическото развиване на енергийните връзки сред двете страни. Повишаването на сигурността на газовите доставки посредством развиване на нужната инфраструктура, в това число посредством основните инфраструктурни планове за терминал за полутечен природен газ край Александруполис и газовия интерконектор Гърция-България, петролопровода Александруполис-Бургас, също бе тематика на разискването сред двамата министри. Те разговаряха и за начинания за съдействие в региона на водорода.

В рамките на двустранна среща с държавния секретар на Германия Свен Гиголд и държавния секретар по енергетика и климат на Португалия Ана Фонтура Гувея министър Радев разиска въпроси, свързани с обмяната на положителни практики и благоприятни условия за развиване на съдействието в региона на зеления водород.

Акцент бе подложен върху основната роля на водорода за повишение сигурността на енергийните доставки в Европейски Съюз и електрификацията на бранша. В тази връзка и с оглед развиването на водородния пазар, с основно значение беше обрисувана нуждата да бъдат привлечени повече вложения и да бъдат употребявани опциите на съществуващата инфраструктура и съгласуваност в Европейски Съюз.

Засилване на двустранното съдействие в региона на електроенергийната и газовата съгласуваност бе тематика на диалога на министър Радев с държавния секретар на Румъния Дан-Драгош Драган
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР