Представете си, че имате ново и хубаво жилище. Направили сте

...
</TD
>Представете си, че имате ново и хубаво жилище. Направили сте
Коментари Харесай

Подготвя ли се скрита приватизация на стадион Ботев?

Представете си, че имате ново и хубаво жилище. Направили сте ремонт за 60 000 лева Бързо намирате наемател, състоятелен човек с компания. Сключвате контракт с компанията му за наем. Наемателят обаче ви декларира, че чака посетители от чужбина и стартира да прави усъвършенствания в жилището ви. Остъклява терасата, поставя биде в банята, сменя прозорци с такива с по-хубава дограма. С две думи влага.

Разбира се, споделя ви, че желае да си употребява ДДС-то и да си начисли амортизации на ДМА-тата, който е добавил. Да си ги впише в салдото на компанията. Вие сте лековерен човек и се съгласявате на анекс към контракта. В един миг ви се желае да прекратите връзките с наемателя. Но... с изненада разбирате, че той всъщност не е тъкмо наемател, а към този момент ви се води един тип съсобственик.

Шокирани сте! По сходни способи протекоха редица приватизационни покупко-продажби през 90-те.

В Пловдив някой може да се запита, за какво общината има единствено 2-рия етаж от някогашния Полиграфичен комплекс на бул. " Княгиня Мария Луиза ". Защо 5-та палата на Панаира е отделена от останалата част от Панаирното градче? Всичко това е влезнало в учебниците под наименованието " Скрита приватизация “.

В дневния ред на днешната сесия на Общински съвет - Пловдив има включена под № 5 точка - Сключване на анекс към Споразумение No 23 ДГ - 427/21.04.2023 година за прилагане на неподвижен парцел – обществена общинска благосъстоятелност, находящ се в гр. Пловдив, р-н " Източен ", бул. " Източен " No 10, представляващ стадион " Христо Ботев ", с вносител: - заместник – кмет на община Пловдив.

Основанието е: Постъпило заявление от ПФК " Ботев “ АД с искане за подписване на анекс към към този момент подписаното съглашение. Мотивите на клуба са: " счетоводни спънки относно признаване на сторените разноски за вложения на територията на стадиона, които вложения се правят от клуба “ и " и вярното им завеждане в амортизационните проекти на ПФК " Ботев “ АД “.

ПФК " Ботев “ АД вложил в допълнение в стадион " Христо Ботев “ и желае общината да признае вложенията, с цел да употребява Данък добавена стойност и да начислява амортизации.

Чакайте малко, звучи ли ви познато? Явно на управлението на ПФК " Ботев “ АД не е ясно, че Община Пловдив е единственият вложител в стадион " Христо Ботев “ и единствено тя има право да има благосъстоятелност в парцела на бул. " Източен " № 10. Ако са нужни спомагателни вложения, то те би трябвало да се обосноват от ползвателя, в тази ситуация футболния клуб, и да се предложат на общината.

Само тя и единствено тя има право да обезпечава средства и да прави усъвършенствания. Всяко нахлуване в връзки и самоволни вложения освен, че не са законни, само че и основават чувство за безстопанственост от страна на общинското управление, водеща до непредвидими последствия.

И нещо, върху което всички би трябвало да помислят. ФК " Ботев “ Пловдив има традицията през няколко години да има нов притежател. Разделите с него от време на време са много мъчителни. Никой не би желал следващият притежател да си тръгне с част от собствеността на стадиона.

Както видяхме клубът може да се преименува, новорегистрира, само че парцела на ул. " Източен " 10, който въплъщава сърцето и душата на ФК " Ботев “, би трябвало да остане постоянно и напълно благосъстоятелност на Община Пловдив. В случая ролята на " наивния хазяин “, призната от общинското управление е забележима и жалка.

Точно, в лицето на заместник-мета тя е основател на съответното, меко казано, рисково за Пловдив предложение!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР