Преди дни Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни

...
</TD
>Преди дни Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни
Коментари Харесай

Само в Plovdiv24.bg: Готов е проектът за многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка в Пловдив

Преди дни Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски в размер на 55 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за държавни лечебни заведения за болнична помощ – търговски сдружения, за финансови разноски.

25 000 000 лева ще бъдат разпределени за строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в аграрен парцел, благосъстоятелност на " Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване " Св. Георги “ ЕАД, за потребностите на Южна България.

По този мотив се свързахме с проф. доктор - изпълнителен шеф на УМБАЛ " Св. Георги ", който описа детайлности за плана и предстоящите изгоди от него, както и за бъдещите вложения, които се чакат в лечебното заведение:

Проф. Джамбазов, разкажете ни повече за тази нова инвестиция, за която страната отпусна 25 млн. лв.? Какво тъкмо ще съставлява тя и каква ще е изгодата от нея?


 - Касае се за план за строителство на нова седеметажна сграда в базата на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД на бул. " Пещерско шосе “ № 66, в Пловдив. В тази постройка ще се обособи нов диагностично-лечебен корпус, в който ще бъдат пребазирани медицински специалности от региона на педиатрията и онкологията, които все още се намират в неудовлетворителен сграден фонд на бул. " Васил Априлов “ № 15а.

Понастоящем Клиниката по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД се обитава в две свързани здания с обща стълбищна клетка, намиращи се в База 1, бул. Васил Априлов №15а. По-старата постройка е строена през 1936 година и е с РЗП към 2000 кв.м., а другата – през 1981 година и е с РЗП към 3500 кв.м. Общата повърхност на сградния фонд на клиниката възлиза на 5500 кв.м. Така разказаният сграден фонд на клиниката не може да обезпечи естествени условия за работа на личния състав и не дава отговор на актуалните санитарно-хигиенни правила, на медицинските стандарти и условията за безвредни и здравословни условия на труд.

Като материална база, положението на клиниката е извънредно незадоволително. Най-големи проблеми основават старите съоръжения (някои, от които са правени през 50-60-те години на предишния век) общите санитарни възли са за цели отделения. Стаите не разполагат със независими санитарни възли. Същото се отнася за приемните и диагностични кабинети и други, които като размери и разположение не са съобразени с настоящите нормативи.

Освен всичко изложено, актуалното местонахождение на клиниката е разположено на бул. " Васил Априлов " № 15а, гр. Пловдив и е отдалечена от главната материално-техническа база на УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД, която се намира на бул. " Пещерско шосе " № 66, гр. Пловдив. Това основава логистични и организационни усложнения за диагностично-лечебните процеси, защото се постанова постоянно превозване на пациентите от едната до другата база за избрани проучвания и други медицински действия. С преместването на клиниката в новия сграден фонд, който се възнамерява да бъде построен на бул. " Пещерско шосе " № 66 ще бъдат преодолени всички разказани усложнения.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и обезпечаването на подобаващи условия за нейната работа и за болничния престой на нейния пациентски поток е от извънредно значение за популацията от Южна Централна България. Клиниката по педиатрия и генетични болести е единствена по рода си за този район на страната.

В нея се лекуват всички остри положения и всички по-тежки и по-сложни за диагностика и лекуване случаи в региона на педиатрията. През незабавно детско приемно поделение месечно минават към 2300 деца, за година - към 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри положения при болести на вътрешните органи, в това число с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други.

В клиниката са разкрити отделения, които правят активност по профилни специалности, някои от които единствени за района на Югоизточна България, като детска ендокринология, детска неврология, детска пневмология и фтизиатрия, детска ревматология, детска кардиология.

В момента клиниката работи по 46 клинични пътеки, като за Област Пловдив и всички прилежащи области, клиниката се явява единственото място, в което може да бъде оказана здравна помощ и да бъдат осъществени избрани проучвания, като интензивно лекуване на коматозни положения, неиндицирани от контузии, левкемии, лимфоми, хеморагични диатези, солидни тумори в детска възраст, отравяния и токсични резултати от битови токсини и медикаменти, първоначални имунодефицити, муковисцидоза, колоноскопии при деца и проучвания на евокирани слухови и зрителни капацитети, и така нататък

Клиниката по детски и генетични болести е база за практическо образование за студенти и специализанти от Медицински университет - гр. Пловдив, като годишно през нея минават над 1500 студенти по медицина, по дентална медицина, по здравни грижи, както и по други специалности от здравната специалност.

През годините управлението на лечебното заведение постави систематични и поредни старания за обезпечаването на финансирането за възстановяване на съществуващия сграден фонд на Клиниката по педиатрия и генетични болести, а след това - за построяването на новия сграден фонд, което беше посрещнато с позитивна реакция както от Държавата, по този начин и от обществеността.

Опитите от 2016г. и 2017г. да бъде реновиран остарелият сграден фонд посредством финансиране от европейски структурни фондове по план на Министерство на здравеопазването приключиха безрезултатно и с документално мнение от Министерство на здравеопазването, че постройката на Клиниката по педиатрия не дава отговор на актуалните архитектурни условия на стандарта по незабавна медицина и се постанова пренасяне на незабавния банкет на деца в клиниката.

През идващите години лечебното заведение поде огромна благотворителна акция за набирането на средства за построяването на нова постройка за въпросните клинични звена - нов педиатричен и онкохематологичен комплекс.

Впоследствие акцията беше подкрепена и на държавно равнище, като бяха обезпечени 16 934 791.00 лева с Постановление № 153 от 16.07.2020г. на Министерски съвет на Република България. През актуалната година с приемането на Закона за държавния бюджет от 30 юни 2022 година от 47-ото Народно заседание беше планувано и в допълнение финансиране на плана от 25 000 000 лв..

Така обезпеченото финансиране се чака да бъде задоволително за реализирането на строителството. За новата постройка към този момент има направен и утвърден капиталов план, с издадено позволение за градеж от Община Пловдив. Предвижда се постройката да бъде с разгърната застроена повърхност от 17672 кв.м., със седем етажа и партер.

Кога се чака да стартира строителството на новата постройка? И какви са упоритостите за приключването на плана?

 - Важно основание за реализирането на плана е използването на Закона за публичните поръчки и обвързваните с него софтуерни периоди.

Още през предходната година УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД откри процедура по закона за установяване на реализатор на строителните действия. Процедурата мина през редица премеждия, в това число през оспорвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, завършили напълно в интерес на лечебното заведение. Въпреки това не се стигна до подписване на контракт за строителство заради отводи на всички вероятни реализатори на строителството – както на първия, по този начин и на втория класиран участник в процедурата по Закон за обществените поръчки. В тази връзка евентуално би трябвало да се отбележат инфлационните процеси в бранш строителство, на които сме очевидци през последната година.

През актуалната година ще се пристъпи към ново възлагане по Закона за публичните поръчки и чакаме сключването на контракт за строителство в период сред 5 и 8 месеца. Заложеният период за строителство след тази дата е 24 месеца. Това са и периодите, в които планираме да бъде осъществена новата постройка.

Какви други значими планове движите и какви са концепциите за финансирането им? Какви още са потребностите на болничното заведение, има ли нещо наложително като ремонтни действия на този стадий?

 - Сградният фонд на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД е разпределен в две бази на два относително отдалечени административни адреса в гр. Пловдив – База II на бул. " Пещерско шосе “ № 66 и База I на бул. " Васил Априлов “ № 15а. Територията на База I (поземлен парцел с идентификатор 56784.510.3585) на процедура е благосъстоятелност на Държавата и е с предоставени права за стопанисване на " Медицински университет “ – Пловдив.

Дългосрочната тактика за развиването на лечебното заведение включва пребазиране на лечебно-диагностични структури от по-старата База I на лечебното заведение, намираща се на бул. " Васил Априлов “ №15а, където липсват условия за оптимизация на строително-инженерната инфраструктура, за обезпечаване на енергийна успеваемост и осъвременяване на болничната инфраструктура. Причините за това са неналичието на право на благосъстоятелност върху земята, респективно право на градеж и остарелият сграден фонд на лечебното заведение, който не може да покрие актуалните здравни и строителни правила, в това число нормите за пожарна и спешна сигурност.

Към момента е осъществено изцяло пребазиране на Клиниката по неврология от База I в постройка " Хирургически корпус “ с идентификатор 56784.510.1051.1 - главната постройка на лечебното заведение на бул. " Пещерско шосе “ № 66, а след реализирането на плана за построяването на нов диагностично-лечебен корпус на процедура ще се реализира пребазиране и на редица други болнични структури – Клиника по педиатрия, Клиника по клинична хематология, Клиника по здравна онкология. Като идващ стадий се възнамерява пренасяне в База II на Отделението по диализно лекуване и Отделението по нефрология.

Базата на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД на бул. " Пещерско шосе “ № 66 не разполага с задоволителни благоприятни условия за автомобилно паркиране, потребността от което фрапантно ще се усили след преместването на болничните структури. Ако не бъдат взети ограничения в тази тенденция посредством построяването на нужната транспортна инфраструктура, ще се стигне до основни усложнения както за нараствания пациентопоток, по този начин и за личния състав на лечебното заведение.

За информация, личният състав на болничните структури, които се възнамерява да се реалокират в новия диагностично-лечебен корпус (Клиника по педиатрия, Клиника по клинична хематология, Клиника по здравна онкология), за 2021 година възлиза на 185 души, а приетите в болница пациенти в същите клиника за 2021 година възлизат на 12 885 души. От друга страна, личният състав на идващите структури, които се възнамерява да бъдат преместени в База I – Отделението по диализно лекуване и Отделението по неврология, възлиза на 58 души, а пациентите, на които е оказана болнична грижа в същите структури за 2021 година, възлизат на 1417 души.

Тези числа ясно демонстрират нуждата от незабавни ограничения за застраховане на гладко паркиране за потребностите както на увеличаващия се медицински личен състав в База II на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, по този начин и на увеличаващия се пациентопоток, който се чака “да съпроводи " съответните клиники и отделения при преместването им от База I в База II на лечебното заведение.

Предвид изложеното УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД към този момент се е снабдило с механически капиталов план за построяването на многоетажен паркинг на територията на База II на лечебното заведение. Съгласно техническите индикатори на плана се планува паркингът да бъде с РЗП от 19 327 м2 и да включва 603 паркоместа, от които 61 броя да бъдат предопределени за хора с увреждания.

Освен това планът включва към паркинга да бъде построена хеликоптерна площадка с кулоар към незабавно поделение. Хеликоптерната площадка ще се употребява за въздушен превоз на незабавни пациенти. Общата разгърната застроена повърхност на плановата разработка възлиза на 20 402 м2.

Друг стратегически план, който се преглежда все още е преустрояване на постройката на някогашния " Хранителен блок “ в диагностично-лечебен блок, в който да бъдат преместени в База II Отделението по диализно лекуване и Отделението по нефрология. Предвижда се общата повърхност на плановата създаването да бъде 4297 кв. м. УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД към този момент е разкрило възлагане по Закона за публичните поръчки за определянето на проектантско сдружение, което да извърши механически план.

За по този начин посочените два стратегически плана – построяването на многоетажен паркинг и преустройството на някогашния Хранителен блок, се преглеждат разнообразни начини за финансиране включително и опцията за отчасти финансиране с банков заем при изискване, че бъдат контрактувани преференциални условия и се подсигурява финансовата непоклатимост на лечебното заведение.

Работим също по този начин и върху построяването на фотоволтаични централи върху четири здания на болничното заведение, ситуирани на бул. " Пещерско шосе “ № 66. Това са постройка " Хирургичен блок “ (с идентификатор 56784.510.1051.1 по кадастралната карта на гр. Пловдив), постройка " Хранителен блок “ (идентификатори 56784.510.1051.3 и 56784.510.1051.4 по к.к.), постройка " Парово - отоплителна централа (идентификатор 56784.510.249.1 по к.к.) и постройка " Пералня и Стерилизация “ (идентификатор 56784.510.250.1 по к.к.).

Очакваме построяването на фотоволтаични електростанции да съставлява облага с огромна икономическа стойност за лечебното заведение. Предвижданата мощ на фотоволтаичните централи е 1,137 MWh, която мощ ще е задоволителна за обезпечаването на огромна част от енергийните потребности на болничното заведение. Към момента болничното заведение приготвя възлагане на механически капиталов план по Закона за публичните поръчки.

Също по този начин, напълно неотдавна лечебното заведение сполучливо завърши процедура по Закон за обществените поръчки за цялостна замяна на оборудването в звено Пералня и дезинфекция. Предстои сключването на контракт за доставка за модерно перилно съоръжение на обща стойност 2 468 400,00 лева с Данък добавена стойност. Договорът ще бъде финансиран от Министерство на здравеопазването.

Друг важен план, който преглеждаме, е поетапно създаване на модерна система за климатизация и вентилация на главната постройка на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД – постройката на Хирургическия корпус на бул. " Пещерско шосе “ № 66, гр. Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР