Познаваме ли добре историята на родния си град? Осъзнаваме ли

...
</TD
>Познаваме ли добре историята на родния си град? Осъзнаваме ли
Коментари Харесай

Пловдивски историци откриха дебати за миналото, настоящето и съдбата на града

Познаваме ли добре историята на родния си град? Осъзнаваме ли в действителност какво завещание имаме в ръцете си и по какъв начин да го използваме в бъдеще? Съхранили ли сме предишното си? Тези и доста други въпроси се разгледаха в първото издание на новия спорен клуб " Пловдивски ракурси “, част от огромния едногодишен план " Искам нещо да ти опиша “ на Сдружение " Кей-Търн “, с ръководител Мариана Ангелова.

" Пловдивски ракурси “ е дело на шефа на Музея на Авиацията Рада Банялиева и научния помощник Иванка Митева, а първата среща бе отдадена на тематиката " Защо сме такива “ и е отпратка към комплицирания проблем за идентичността на другите етнически и религиозни групи, които са причина пътешественици и откриватели да определят  Пловдив в предишното като вселенски град. Защо градът в модерното време има други характерности и кои са те? Има ли през днешния ден местни градски ядра и дали те са носители на характерни културни белези? Това бяха част от въпросите, чиито отговори се базираха на предишното на града, неговото развиване през вековете до прага на модернизацията.

А сме такива поради хилядолетната ни история и многото общности, минали и заселили се в Пловдив, изграждащи по този метод културния и икономическия му нюанс. По териториите ни спокойно са съжителствали гърци, евреи, арменци, турци и българи, всички отделени в личните си махали, говорещи на най-малко един от наложителните езици – български, турски или гръцки. Обединяващият език сред всички тях бил явен – този на търговията.

И въпреки по време на Османския си интервал градът да е бил във напредък, експонатите и историческите данни като че ли не приказват за него. А това е предишното, което в действителност изковава основите на бъдещия ни лик.

В срещата се включиха Видин Сукарев – завеждащ-отдел " Нова и Най-нова история “ в Регионален исторически музей – Пловдив и основен помощник в Аграрен университет, Кремена Стоянова – ръководител на Сдружение " Паралелен свят “, Пламен Кочев –  създател на цифров списък " Ретро фото “ и други. 

От спомените срещата се трансферира към сегашното и бъдещето, засягайки някои съществени казуса, свързани с Пловдив, като ориста на Стария град, нуждата от възкръсване “, което да разкрие съхраненото благосъстоянието и пресъздава постигнатото в годините, " преместването “ на младите в други урбанизирани местоположения като " Капана “, неналичието на задоволителен емпиричен материал за някои от историческите интервали на града; нуждата от работещ музей на етносите; основаването на колектив включващ археолози, етнолози, историци, демографи и други за написването на цялостна история на града, нещо, от което той има голяма потребност, имайки поради хилядолетното му развиване.

В идващото издание на дискусионния клуб фокусът ще бъде ориентиран към: Има ли " местна просвета “ в другите градски квартали? Животът на кварталите – Кършияка, Мараша, Кючука, Съдийския, Столипиново, разрастването на града, публични и частни здания, местни ядра, модернизацията, " изгубеният Пловдив “, 1928 – земетресението и още доста. Организаторите канят всички заинтригувани от ориста на Пловдив да се причислят. Следващото издание на " Пловдивски ракурси “ ще се състои на 18 октомври в Art Club N’Joy Plovdiv.

Проект " Искам нещо да ти опиша “ се осъществя с поддръжката на Национален Фонд Култура, по стратегия за възобновяване и развиване на частни културни организации.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР