Повече от година след неуспешния опит за избор на обществен

...
</TD
>Повече от година след неуспешния опит за избор на обществен
Коментари Харесай

Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година

Повече от година след несполучливия опит за избор на публичен медиатор в Община Благоевград следва пускане на нова процедура, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

На утрешното постоянно съвещание на Общински съвет – Благоевград локалните парламентаристи ще гласоподават предложение, по отношение на приемане на Правилник за организацията и активността на публичния медиатор на територията на община Благоевград, заяви на конференция ръководителят на локалния парламент.

Той изясни и каква е цялата процедура, обвързвана с избора на омбудсман на Благоевград.

" След приемане на правилника ще би трябвало да изберем комисия, която на първото си съвещание ще би трябвало да приготви критерии за избора. След това ще пуснем съобщение и ще дадем период на възможните претенденти, които според условията, ще могат да входират своите документи в Общински съвет – Благоевград. Следващият стадий е комисията да направи асортимент на документите, а по-късно и събеседване с претендентите. Финалната фаза е комисията да направи предложение до Общински съвет с утвърдените кандидатури, които ще бъдат подложени на гласоподаване. За определен ще се смята оня претендент, който успее да събере при скрито гласоподаване 28 гласа в своя поддръжка. Оптимистичният период за избор на нов публичен медиатор е месец март тази година “, добави ръководителят Тасков.

Председателят на Общински съвет изрази мнение, че процедурата не би трябвало да се бави, защото мандатът на омбудсмана е същия като на локалния парламент.

По време на конференцията бе коментирана и тематиката за избора на шефове на общинските сдружения. Тасков сподели, че има разпоредба, само че би трябвало да се изготвят правила. Комисията, ангажирана с това би трябвало да се попълни отначало, след което има още два документа, които би трябвало да се попълнят. По думите му процедурата би могла да стартира през месец март, в случай че през месец февруари бъдат признати разпоредбите.

В тази връзка той заяви, че най-вероятно през идващия месец Общински съвет ще заседава два пъти. Извънредно съвещание се обрисува да се организира на 16 февруари, като тогава ще би трябвало да се гласоподава Бюджет 2024 година на Община Благоевград. В края на месеца пък ще има и постоянно съвещание, на което ще се гледат други оферти.

По отношение утрешното съвещание стана ясно, че 44 точки са включени в предварителния дневен ред.

Заседанието ще стартира с доклад за активността на Общински съвет - Благоевград за интервала 01.07.2023 година до 31.12.2023 година. В рамките на съвещанието ще бъде гласувана и тактика за ръководство на общинската благосъстоятелност на Община Благоевград за интервала 2023-2027 година.

Друго предложение, което ще гледат локалните парламентаристи касае предложение от кмета на Община Благоевград, по отношение на възлагане на пълномощия на шефовете на общинските еднолични търговски сдружения за избор на регистрирани самостоятелни инспектори и подписване на контракти за осъществяване на самостоятелен финансов одит и легализация на годишните финансови доклади за 2023 година.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР