Последния имот на замесен в международната наркоафера Лунна светлина, отнет

...
</TD
>Последния имот на замесен в международната наркоафера Лунна светлина, отнет
Коментари Харесай

Продават последния имот на замесен в скандалната наркоафера Лунна светлина

Последния парцел на забъркан в интернационалната наркоафера " Лунна светлина ", лишен в интерес на страната, ще бъде препоръчан за продажба на обществен търг скоро. В момента се прави последна инспекция на положението му, след което ще бъде включен в тръжната процедура. Поземленият парцел е с повърхност от 7470 кв.м. застроено и незастроено пространство и е част от някогашния икономически двор на село Брестовица. Продажната му цена към момента не е оповестена, научи ексклузивно  Plovdiv24.bg .

В средата на 90-те години на ХХ век животновъд от региона купил някогашния краварник, дружно с трафопоста и водохранилището в село Брестовица и считал да разшири бизнеса си с развъждане на свине в прилежащо село. Икономическата обстановка обаче не разрешила насърчаване на активността и предприемачът се принудил да разпродава животни и парцели.

Дълго време не могъл да откри покупател за стопанския двор, а трябвало бързо да се раздели с него, тъй като теренът от към 40 декара се нуждаел от сериозна защита, което за него били непотребни разноски. Животновъдът съумял през 2002 година да продаде парцела на цена на половина по-ниска от тази, на която го купил, на записаното две години по-рано сдружение " Пълдин къмпани " ЕООД на Петър Марваков. 

В началото на август 2003 година Петър Марваков беше задържан дружно с македонеца Зоран Бояджийски и  пловдивчаните Боян Тодоров-Охлюва и Георги Петров-Бързия при акция на НСБОП. Задържането бе по отношение на огромна интернационална интервенция в боливийския град Санта Крус, при която са хванати 5 тона кокаин. Три тона от дрогата, смесени с 21 тона картофено пюре на прахуляк, са били предопределени за експорт в България, а останалата част от кокаина (разтворени в бидони с лечебна кал) е трябвало да влязат в Западна Европа през Испания.

В Националната следствена работа беше формирано дело и през лятото на 2004 година български следователи и прокурори посетиха Боливия, само че трите тона кокаин за България към този момент бяха унищожени. Всъщност тогава излиза наяве, че за Пловдив са били предопределени 282 кг кокаин на стойност 423 милиона лв..

През декември 2004 година следствието завърши с обвинителен акт против Зоран Бояджийски, Петър Марваков, Боян Тодоров-Охлюва и Георги Петров-Бързия. Обвиненията са за закононарушения по два текста от Наказателния кодекс, за които се планува затвор до 15 години - член 321 (за произвеждане, преправка, разпространяване, предпазване и транспорт на наркотични вещества), и член 354а (за формиране на проведена незаконна група).

През февруари 2005 година обаче Пловдивският областен съд върна  делото на прокуратурата, тъй като откри, че са били позволени общо 31 процесуални нарушавания. Двайсет и едно от тях са преброени по време на предварителното произвеждане, а останалите 10 - в обвинителния акт на пловдивската окръжна прокуратура. Месец по-късно делото още веднъж бе импортирано в съда, само че на 28 април 2006 година влезе в действие новият Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който съглашението има стойност на влезнала в действие присъда и не предстои на обжалване или митинг.

В резултат процесът завърши със съглашение по така наречен съкратена процедура. Четиримата подсъдими не се възползваха от правото си дават пояснения и признаха, че през лятото на 2003 година са желали да внесат от Боливия 282 кг кокаин, разбъркан с картофено пюре. Прокуратурата се съгласи със договорката и съдът наложи на наркотрафикантите санкции, по-леки от плануваните в закона. В последна сметка Зоран Бояджийски получи 5 години затвор, Боян Тодоров и Георги Петров - по 3 години, а Петър Марваков - година и девет месеца.

След произнасянето на присъдите, през 2008 година, КПКОНПИ заведе каузи за лишаване на имуществото на наказаните и ги завоюва. Всички активи към този момент имат нови притежатели, в този момент следва продажбата на последния парцел.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР