Поредното проучване на известния античен и средновековен град Акве калиде

...
</TD
>Поредното проучване на известния античен и средновековен град Акве калиде
Коментари Харесай

Текат се едни от най-резултатни археологически проучвания на Акве калиде

Поредното изследване на известния древен и феодален град Акве калиде стартира на 4 септември. Осъществява се след нужното финансиране и подпомагане от Община Бургас посредством Регионален исторически музей – Бургас.

Изследванията са съсредоточени в север-североизточната сърцевина на ранновизантийската баня. Настоящата картина от изследванията показва богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. 

След като през 2022 година бе открито местоположението на калдариума, през сегашния археологически сезон той към този момент дефинитивно бе оголен в относително добре непокътнато положение с плътна хидрофобна мазилка. Паралелно с това продължава отварянето на хипокаустното помещение и на античния канал. Откриваните находки: откъс от оброчна плочка с посветителски надпис, изящни теракоти, елементи от лампи, монети, за следващ път препотвърждават дейното му потребление още в Античността, което се свързва с  съществуването на нимфеум в тази зона. От огромното количество монетен материал от Античността и ранновизантийската ера още веднъж преобладават монетите от ІV в. 

Усилията на екипа са ориентирани и към разкриването на засечения през 2022 година басейн в обсега на античния каптаж, употребен до наскоро, а по-късно бетониран.

Изцяло нов миг в тазгодишната археологическа акция е установяването на няколко средновековни жилищни здания над ранновизантийските структури. Те демонстрират едно компактно застрояване и натоварен живот от края на ХІІ – началото на ХІІІ в. Разкрита също по този начин е по-голямата част от средновековна отводнителна система, състояща се от две шахти и тръбопроводи. Синхронни са и материалите от художествена керамика с преобладаваща сграфито керамика, щемпел и голям брой монети.

В по-късен интервал в северната част на ранновизантийската баня  върху късноантичните (ранновизантийски) и средновековните структури е бил развъртян некропол.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР