По повод 1 март, традиционният български ден на Баба Марта,

...
</TD
>По повод 1 март, традиционният български ден на Баба Марта,
Коментари Харесай

Детски работилници за мартеници този уикенд

По мотив 1 март, обичайният български ден на Баба Марта, Общински институт " Старинен Пловдив “ провежда в къща " Стамболян “ (Постоянната експозиция на Димитър Киров “) и в къща " Д-р Стоян Чомаков “ (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев) работилници за мартеници " Сътвори мартеница, подари благополучие “ за деца от 6 до 18 години. Това оповестиха от пресцентъра на Община Пловдив.

Първи март е един от най-любимите празници на дребни и огромни. С него ние слагаме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва с мартениците, подарени от най-близките хора и с усмивка и вяра за едно ново, по-добро начало.

Според националните вярвания Баба Марта е или остаряла и куца жена, или млада и хубава госпожица, само че и в двата случая въплъщава слънцето и пролетта. Тя е също и персонификация на месец март, който не инцидентно е именуван " женския месец “, и още веднъж е знак на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Легендите и преданията, свързани с Баба Марта, са многочислени.

За да омилостивят Баба Марта, нашите баби изнасяли на двора преди изгрев нещо алено – прежда, пояс, дреха, и го оставяли под плодно дърво или под стряхата да престои цялостни девет дни. Вярвало се, че аленото ще разведри Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Мартеницата е един от най-обичаните български знаци. Най-често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.  Всеки един от цветовете има своето значение.

Работилниците " Сътвори мартеница, подари благополучие “ ще се проведат:

на 25 февруари, събота,  в къща " Стамболян “ на ул. " Кирил Нектариев “ 15 от  09:00 до 17:30 ч.

на 26 февруари, неделя, в къща " Д-р Стоян Чомаков “ на ул. " Съборна “ 18 от 09:00 до 17:30 ч.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР