Пловдивският полицай Пеньо Пашиков, който е обвинен, че е поискал

...
</TD
>Пловдивският полицай Пеньо Пашиков, който е обвинен, че е поискал
Коментари Харесай

Полицаят, взел 50 лева подкуп, бил награждаван за отказан подкуп

Пловдивският служител на реда Пеньо Пашиков, който е упрекнат, че е изискал и взел рушвет от жител в размер на 50 лв., в действителност се оказа награждаван от Министерство на вътрешните работи през 2022 година за това, че е отказал рушвет, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Според обвинителния акт на 30.09.2022 година на Околовръстния път в качеството си на полицейски орган, Пашиков е изискал сумата от 50 лв., с цел да не сформира акт за административно нарушаване.

Мъжът не се признава за отговорен и затова делото се преглежда по общия ред с разпит на очевидци.

Първи спомените си в зала описа предходният началник на бранш " Пътна полиция ".

" В деня на произшествия ми се обади тогавашният шеф на ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив. Каза ми да намеря един автомобил на " Пътна полиция " на Околовръстното, тъй като има подозрения за корупционни действия. Веднага потеглих натам. Обадих се на дежурния, който наблюдава GSP и ми показа местоположението на колата. Свързах се с шефа да му кажа, че сме я локализирали. Директорът и заместител шефът ми споделиха да проследявам колата, а той ще извърши инспекция на бензиностанция наоколо до Околовръстното.

Според GSP служебния автомобил се намираше до подготвителната база на " Ботев " в Коматево. Останах на място и се обадих на шефа. Спомням си, че в нея бяха двама индивида - Иван Герджиков и Пеньо Пашиков. Не знам какви диалози са водели с Пашиков. Видях, че от служебната карта той извади банкнота. Те я разгледаха и това се оказа търсената банкнота ".

Милушев посочи какви са били отговорностите на Пашиков като младши авто инспектор. Той добави, че съгласно установените нарушавания на жителя Пашиков е трябвало да вземе книжката му за 1 месец или да го санкции с 300 лв.. Много рядко за такова нарушаване се написа фиш. 

В допълнение Милушев сподели, че в полицейските коли се намират три камери. Една от тях демонстрира пред колата, другата в купето, а третата задната част. Камерите не могат да бъдат спирани за сметка на микрофоните, които се задействат ръчно по волята на полицейския чиновник. При контакт с жител той би трябвало да го носи на униформата си, само че е негово решение дали да го пусне.

Вторият разпитан бе очевидецът Тафков. Той разкри, че жител подал сигнала против дейностите на Пашиков. В рамките на 30 минути е бил получен и втори сигнал за същото действие от София.

Мъжът, алармирал за нарушаванията, бил турчин, който е строителен инженер. Превозвайки пасажерите към обекта, той влезнал в път, който към момента се е намирал в ремонт и не е трябвало да минава оттова. След навлизането му е бил спрян от чиновници на " Пътна полиция ". Договорката им е била да се дадат 50 лв. и да не се написа нищо.

Строителят помолил да върне служащите на обекта, а по-късно да занесе парите. Междувременно направил фотография на дадената банкнота, в това число и серийния номер. Конкретната снимка той дал на полицаите и по този начин те съумели да " заловен " причинителя в крачка. 

" Имахме единствено външните характерности на служителя на реда и региона, където е бил спрян индивидът. Не знаехме дали изказванията на жителя са основателни. В квартал " Коматево " установихме автомобила и Пашиков бе помолен да излезе пред автомобила, с цел да бъде в обсега на камерите и да покаже какъв брой пари има у себе си. След въпрос " Дали това са всичките пари, намиращи се в него ", чак тогава той извади коженото калъфче със значка начело и там бяха съответните 50 лв.. Имаше още няколко други банкноти по 20 лв., само че нямахме данни за тях. Банкнотата отговаряше на серийния номер, който бяхме видели. Уведомихме прокуратурата и запазихме местопроизшествието ", описа още той.

Свидетели ще бъдат разпитвани и в идващото съвещание.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР