Пловдивски археолози откриха занаятчийския квартал с работилници на античния град.

...
</TD
>Пловдивски археолози откриха занаятчийския квартал с работилници на античния град.
Коментари Харесай

Ексклузивно: Археолози откриха древния занаятчийски квартал на Пловдив

Пловдивски археолози откриха занаятчийския квартал с работилници на античния град. Проучванията се вършат в частен терен на ъгъла на улиците " Петко Д. Петков " и " Капитан Райчо ", съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg .

Здравка Коркутова и Десислава Давидова са правили изследванията в прилежащия терен, който към този момент е застроен. Там попаднали на пещ за керамика, а в настоящия парцел намерили складови пространства, които очевидно са били към пещта. Има следи, че работилницата е унищожена от огромен пожар.

На мястото са открити монети от IV-VI век, които би трябвало да бъдат почистени и консервирани, разказа за медията ни Здравка Коркутова. Намерени са също керамика и красива лампа с делфинче, за която се допуска, че е импорт. В изследвания обект няма крепостни стени, само че пък има поставка на части от две улици в посока изток-запад и север-юг.

Археолозите са участвали при бутането на старите постройки. Оказало  се, че те са с надълбоко сондирани основи, които стигат до античния слой. Зидарите на старите къщи постоянно преизползвали част от камъните, тъй като преди време материалът е бил доста безценен.

" Инвеститорите са доста разбрани. Осигуряват всичко належащо за нашата работа. Това е добър образец за взаимоотношение сред частен вложител и държавна институция " - не пести суперлативите си Здравка Коркутова.

Археологическите изследвания ще продължат и през идната календарна година.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР