Пловдив запазва мястото си в топ 3 на развитите центрове

...
</TD
>Пловдив запазва мястото си в топ 3 на развитите центрове
Коментари Харесай

Пловдив остава сред най-големите икономически центрове у нас

Пловдив резервира мястото си в топ 3 на развитите центрове в България, разяснява в предаването " Точно през днешния ден " по БНР-Пловдив Петър Ганев, старши стопански анализатор на Института по пазарна стопанска система (ИПИ).

Днес институтът показва своето обичайно проучване " Регионални профили: индикатори за развиване 2022 ".

За над 10 години, в които вършим това проучване, действително изследваме социално-икономическото развиване на България. Въпреки динамичните промени в стопанската система за това време - занимателен напредък, след това интензивен, КОВИД-пандемия, войната в Украйна и така нататък, разликите в районите остават. Запазват се и разликите сред Севера и Юга в България, разяснява икономистът.

Петър Ганев уточни, че град Пловдив остава измежду най-големите стопански центрове у нас, а област Пловдив, която е доста огромна и пъстра, също бележи положителни резултати.

" Ако гледаме целият район, Пловдив рядко е водач, а по-скоро е в топ 5. Ако гледаме единствено община Пловдив, тя постоянно е в челните позиции по икономическо развиване ", добави специалистът. 

Сред позитивните индикатори са положително обучение, съществуване на студенти и положителни гимназии, добра композиция от обществен живот, цифрови технологии в Пловдив и промишленост в периферията на града. 

Доходите в Пловдив също са на положително ниво, а в случай че гледаме заетостта, тя е на доста високо равнище, счита още Петър Ганев.

Старши икономическият анализатор на ИПИ разяснява и неналичието на бюджет за 2023 година, като по думите му това е спънка най-много за хората на минимална заплата, работодателите и синдикатите.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР