Първите документи от сдружение на собствениците бяха подадени в Община

...
</TD
>Първите документи от сдружение на собствениците бяха подадени в Община
Коментари Харесай

В Община Русе приема документи за финансиране на енергийно и техническо обследване

Първите документи от съдружие на притежателите бяха подадени в Община Русе във връзка със почналата акция на администрацията за подкрепяне на кандидатстващите за безплатно саниране. Инициативата на кмета Пенчо Милков бе гласувана с болшинство през декември на сесия на Общинския съвет. С нея бе взето решение Община Русе да обезпечи заемообразно средства в размер до един милион лв. от личния си бюджет за издаването на механически паспорти, енергийните обследвания и архитектурните заснемания на блоковете, които ще аплайват по програмата.

При утвърдено планово предложение предоставените средства ще се възвръщат от полученото финансиране по процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I " (Процедурата) по Национален проект за възобновяване и резистентност на Република България. В случай че кандидатстващата постройка не бъде утвърдена за финансиране по горепосочената процедура, получените средства следва да бъдат върнати на Община Русе в период до 12 месеца от влизане в действие на решението за отвод от финансиране по процедурата.

За финансирането ще бъдат утвърдени сдружения на притежателите на многофамилни жилищни здания, отговарящи на следните условия:

- притежателите на повече от 95% от идеални елементи от общите елементи на етажна благосъстоятелност членуват в Сдружение на притежателите на многофамилни жилищни здания и са подкрепили осъществяването на плана при гласуването на общото заседание

- сдружението на притежателите кандидатства по Процедурата с цяла постройка, а не с обособена блок-секция или група от блок-секции.

- 100 % от притежателите в етажната благосъстоятелност са подписали Декларации за подготвеност за обезпечаване на достъп до независимите им обекти.

- сдружението на притежателите на многофамилни жилищни здания дава в Община Русе оферта или подписан контракт с лицензирано сдружение за осъществяване на дейностите, посочени в т. 1 на актуалното решение.

Инициативата ще открие опция многофамилни здания в града да бъдат актуализирани по процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I " (Процедурата) по Национален проект за възобновяване и резистентност на Република България. До момента санираните жилища в Русе са 27.

Припомняме, че Община Русе е една от дребното, които ще обезпечат лични средства за правене на механически паспорти и архитектурни заснемания, както и ще проведат обследвания за енергийна успеваемост, съпроводени от годен документ за енергийни характерности на постройка в употреба.

Сдруженията на притежателите, искащи да се включат в програмата, могат да посетят сайта на Община Русе, където ще получат подробна информация по какъв начин да аплайват, както и чиновници за контакт. Сроковете за присъединяване в акцията ще бъдат оповестени в допълнение.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР