Паметта на 1080 бургаски воини, загинали в Балканските войни, беше

...
</TD
>Паметта на 1080 бургаски воини, загинали в Балканските войни, беше
Коментари Харесай

Бургас почете паметта на загиналите в Балканските войни

Паметта на 1080 бургаски воини, починали в Балканските войни, беше почетена пред параклис " Св. Георги Победоносец “ в Морската градина, съобщи кореспондент на " Фокус ". Той бе издигнат преди 10 години, когато отбелязахме 100-годишнината от началото на войните, а по стените му са изписани имената на тези почтени мъже, служили в редиците на 24-ти Черноморски пехотен полк и починали в най-тежките сражения – при Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Бунархисар, както и при офанзивата на Одринската цитадела.

Паметта им беше почетена със заупокойна минута, отслужена от Бургаското православно духовенство, с поднасяне на венци и цветя и с едноминутно безмълвие.

" Заедно с Благовещение, в края на март през 1913 година се случва знамение – непревземаемата Одринска цитадела пада и българската войска пленява 14 османски генерали, 2000 офицери и над 50 000 бойци. Войската ни, още невлязла в Христовата възраст, прави невъзможното. Чудото на Одринската блокада няма аналог в модерната история ", напомни Агатополският свещеник Иеротей.

На място бяха издигнати няколко представителни блокове - батальон от състава на Командването за логистична поддръжка; внушителен училищен гвардейски отряд от Професионалната гимназия " Константин Фотинов ", събирателен блок от Областен и Общински съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, внушителен блок от Професионалната гимназия по морско мореплаване и лов на риба " Свети Никола ". В ритуала взе участие и Духовият оркестър с диригент Атанас Камиларов.

На събитието участваха кметът на Бургас Димитър Николов, регионалният шеф Мария Нейкова, ръководителят на Общинския съвет Севдалина Турманова, общински съветници и жители.

" Историята е безсмислено занимание, в случай че не извличаме поучения от нея. Ако не съпоставяме себе си с образеца и завета на предците. Никога повече българският народ няма да е по този начин обединен, целенасочен и въодушевен, както през октомври на 1912 година. " Войната не дефинира кой е прав, а кой е изгубил ", гласи една китайска мъдрост ", напомни Ася Бороджиева, ръководител на Областния съюз на ветераните от войните.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР