Паметна плоча, посветена на Атанас Киров, бе представена и открита

...
</TD
>Паметна плоча, посветена на Атанас Киров, бе представена и открита
Коментари Харесай

Паметна плоча разказва за успехите на почетния бургазлия Атанас Киров

Паметна плоча, отдадена на Атанас Киров, бе показана и открита в Бургас през днешния ден. Тя е ситуирана във фоайето на спортна зала " Бойчо Брънзов “. Инициативата е на Дора, брачната половинка на Атанас Киров, която от години живее в Англия. За нейното реализиране оказа помощ и общинският консултант Георги Маринчев, ръководител на спортната комисия в локалния парламент.

Възпоменателният знак е дело на проектант Павлов. Изработването е финансирано от фамилията, сътрудници и другари.

" Благодаря на Община Бургас, персонално на господин Димитър Николов, на госпожа Диана Саватева, на Георги Маринчев, който направи доста за това. Изключително доста благодаря на проектант Павлов за труда му. Пожелавам Бургас още веднъж да стане състезателен град, какъвто беше преди време. Да се дава повече от обществеността, от всички предприемачи да оказват помощ на спорта. Виждаме, че спортът най-вече оказва помощ за популяризирането на страната ни в света и дано да има повече такива хора в Бургас! “, сподели брачната половинка на Атанас Киров.

Освен нея, на днешната скромна гала участваха дъщерята, синът и внукът на Атанас Киров. Уважиха я с наличието си още кметът Димитър Николов и заместникът му Диана Саватева, Антон Коджабашев – троент международен и троент европейски първенец по повдигане на тежести, треньори, състезатели в този спорт, общински съветници, шефът на спортното учебно заведение Янчо Стойчев, другари, възпитаници и фенове на именития бургаски състезател.

Атанас Киров е първият българин, спечелил европейска купа по повдигане на тежести. Бургазлията победи със златния орден през 1969 година във Варшава, категория до 56 кг. Европейски първенец е още 3 пъти: през 1973, 1974 и 1975 година.

Богатата му сбирка се добавя от 3 международни трофеи, надлежно през 1973, 1974 и 1975 година. Вицесветовен отличник е от 1969 година.

Два пъти е международен рекордьор в категорията, в която се състезава през цялата си кариера - до 56 кг, където е неоспорим хегемон в международен мащаб в този спортен интервал.

Легендарният Атанас Киров е роден на 24 септември 1946 година. Почива на 27 януари 2017 година. Почетен жител на Бургас е от 1975 година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР