Отпада минималният праг на заплатите на общинските съветници в Благоевград,

...
</TD
>Отпада минималният праг на заплатите на общинските съветници в Благоевград,
Коментари Харесай

Отпада минималният праг на заплатите на общинските съветници в Благоевград, възнагражденията им остават около 1 300 лв.

Отпада минималният предел на заплатите на общинските съветници в Благоевград, възнагражденията им остават към 1 300 лева Това стана ясно по време на конференция, съобщи кореспондент на " Фокус “.

Председателят Радослав Тасков сподели, че в изключителното съвещание на Общински съвет, планувано за 11 декември са включени 13 точки, първата от които касае приемане на правилника за активността на локалния парламент.

Преди началото на конференцията е било извършено съвещание на краткотрайната комисия, ангажирана с изработването на правилника, на което е взето въпросното решение – да отпадне минималния предел, изясни общинската съветничка и ръководител на комисията Антоанета Богданова.

" Временната комисия завърши работа. В оповестения период от 14 дни са приемане на оферти, поличихме 9 оферти и мнения за промени. Разгледахме всички оферти. Повечето от тях касаят смяна във възнагражденията на ръководителя и общинските съветници. Други по-голяма гласност на комисиите. Част приехме, друга не “, разяснява тя.

По думите й това, което е взето като решение, по отношение на заплатите на общинските съветници е да се махне минималния предел от 35 % и да се резервира както е до в този момент – локалните парламентаристи да получават до 70 % от възнаграждението на ръководителя на Общински съвет.

" Ако в този вид се одобри правилника, то заплатите ще останат като сегашните, т.е. до 1 300 лева Всички 8 присъстващите на комисията бяхме единомислещи за този вид “, акцентира тя.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков от своя страна дефинира работата на комисията като извънредно добра. " Благодарен съм, че сътрудниците походиха отговорно и успяхме в период да изработим устав, което ще ни разреши в понеделник да окомплектоваме комисиите и прочие. Първото постоянно съвещание ще е на 29 декември “, означи той.

Във връзка с въпрос – редно ли е общинските съветници да получават огромни хонорари за 1 работен ден месечно, ръководителят Тасков изрази несъгласието си с сходно изказване. По думите му работата на общинските съветници е доста по-сериозна и с изключение на присъединяване в съвещания на локалния парламент, постоянно изисква спомагателна работа, даже работа на терен.

Председателят добави, че общинските съветници постоянно са били толерантни и в последните над 12 години в никакъв случай не са си разрешавали да взимат оптималните хонорари, които им се поставят по закон.

" Винаги сме подхождали с разсъдък и в никакъв случай не сме имали заплати, които да са най-много. Дори по времето, когато заплатата се определяше от междинната брутна заплата, която по това време беше 1 300, общинските съветници взимаха по към 600 лева “, добави Радослав Тасков.

Той разяснява, че Общински съвет – Благоевград 2023 – 2027 година е подготвен да работи доста интензивно.

" Правим всичко допустимо да преглеждаме значими за общината въпроси, вършим изключителни съвещания и по този начин ще е отсега нататък. Наясно сме какво е положението на общината и няма да откажем да се съберем, за всички въпроси, касаещи общината “, акцентира той.

Припомянме, че
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР