Отлични резултати от работата си през 2023 година отчетоха прокурорите

...
</TD
>Отлични резултати от работата си през 2023 година отчетоха прокурорите
Коментари Харесай

Отлични резултати през 2023 година отчетоха прокурорите от Окръжен район-Бургас

Отлични резултати от работата си през 2023 година регистрираха прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура-Бургас. Данните показа окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев по време на годишното отчетно заседание на Окръжна прокуратура-Бургас.

Прокурор Чинев уточни, че през миналата 2023 година прокурорите от региона на Окръжна прокуратура-Бургас са следили 18987 преписки по следствения контрол, а броят на решените преписки през годината е общо 18096 за двете прокуратури или 95,31%. Показателят е извънредно висок, което постанова извод за доста добра работа на прокурорите и доста положително взаимоотношение със съответните органи, извършващи инспекцията, както е било и през предходните години. Той дефинира срочността по изговаряне с прокурорски актове по всички преписки като изключителна, което е трайна позитивна наклонност през последните години. В период до 1 месец са решени 18090 преписки, което е 99,97%. За 2022 година този % е бил същият, а през 2021 години е бил 100%.

Прокурор Чинев подчертава и върху обстоятелството, че по аршин " Общ брой актове за възлагане на инспекция “ и " Актове за възлагане на финансови инспекции и проверки “, Окръжна прокуратура-Бургас е преди всичко от окръжните прокуратури в страната за 2023 година.

През 2023 година общият брой на следените от прокурорите досъдебни производства е бил 16651. За съпоставяне през 2022 година те са били 14253, а през 2021 година са били 15426. Общо следените от прокурорите в двете прокуратури досъдебни производства свидетелства за увеличеният брой каузи през 2023 година, спрямо предходните две. През отчетната година в правосъдния регион са били следени 1773 бързи производства, при 1746 за 2022 година и 1678 за 2021 година, което демонстрира, че се резервира позитивната наклонност за увеличение броя на следените бързи производства през годините.

През миналата година наблюдаващите прокурори са внесли общо 337 претенции за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража “, което е най-голям резултат през последните 8 години. От тях почетени от съдилищата са 300. Увеличен е броят и на почетените митинги във връзка отвод на първоинстанционните съдилища за взимане на най-тежката мярка за неотклонение.

През 2023 година в законов период са били завършени всички 6182 досъдебни производства, което е отличен отзив за работата на прокурорите и към този момент затвърждаваща се позитивна наклонност в тяхната активност. През 2022 и 2021 година също няма завършени досъдебни производства отвън законовия период.

Традиционно отлична остава срочността при решаването на досъдебните производства от прокурорите в окръжния регион. В планувания от закона едномесечен период са били решени 11669 досъдебни производства. В двумесечен период, продължен от административния началник, за били решени 391 досъдебни производства, а единствено 4 са били решени отвън период от два месеца.

Категоричен триумф за държавното обвиняване в Бургаския областен регион през последните 6 години е поддържането на високи равнища на импортираните в съда прокурорски актове. През 2023 година в съда били импортирани общо 1983 акта.

През 2023 година прокурорите от региона на Окръжна прокуратура-Бургас са изготвили и внесли в съдилищата общо 953 обвинителни акта, към 48,06% от всички импортирани в съда прокурорски актове. Данните сочат, че през 2023 година относителният дял на обвинителните актове по отношение на всички актове, импортирани в съда, е доста по-висок, спрямо предходните две години. Това е отзив за извънредно положителната работа на прокурорите в целия правосъден регион.

През миналата година единствено прокурорите от Окръжна прокуратура-Бургас са изготвили и внесли в съд общо 110 обвинителни акта. През 2022 година са импортирани 87 обвинителни акта, а през 2021 година са били 91. По този аршин през 2023 година Окръжна прокуратура-Бургас е на второ място от всички прокуратури в страната.

Прокурорите от Окръжна прокуратура-Бургас резервират и наклонността за висок брой на импортирани прокурорски актове в съд. През отчетната година те са били общо 171. По този аршин прокурорите от Окръжна прокуратура-Бургас са преди всичко от окръжните прокуратури в страната.

Прокурор Чинев уточни, че през 2023 година предадените на съд лица са 2095. От тях наказаните и глобени лица са 2024, което демонстрира съответствие от 96,61% на наказани и глобени по отношение на предадени на съд лица. Едва 1,11% са оправданите лица с влезнал в действие акт. През годината съдилищата са върнали на прокурорите от окръжния регион едвам 2,26% от всички импортирани в съд каузи с разнообразни прокурорски актове.

През 2023 година прокурорите от правосъдния регион са внесли общо 34 въззивни митинга. Разгледани от съда са били 50, включително и останали за разглеждане от предишни интервали. Уважени от съдилищата са били 24 или 48%, т.е. близо половината от прегледаните от съда въззивни митинги, са били почетени. Това приказва, че работата на прокурорите при внасянето на тези митинги и по отбраната на изложеното в тях е била отлична. Успеваемост на към 50 % от подадените митинги е извънреден индикатор. През годината няма случаи на оттеглени митинги от прокурорите, взели участие във въззивните митинги.

По аршин " Актове по отношение на международно-правното съдействие “ Окръжна прокуратура-Бургас е преди всичко, което се случва за поредна година. Прокурорите от окръжния регион са издали 17 Европейски заповеди за арест, при 8 за 2022 година и 6 за 2021 година. Издадени са били 132 Европейски заповеди за следствие при 116 за 2022 година и 99 през 2021 година. Посочените числа обуславят извод за съществуване на трайни трендове за резистентен растеж.

По традиция отчетното заседание на Окръжна прокуратура-Бургас бе извършено в наличието на прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура-Бургас. Официални посетители на събитието бяха госпожа Калина Чапкънова член на прокурорската гилдия, изпълняваща функционалностите на Висш прокурорски съвет, госпожа Елена Каракашева-заместник основен прокурор при Върховна прокуратура и господин Любомир Петров-административен началник на Апелативна прокуратура-Бургас, които поздравиха сътрудниците си за постигнатите резултати. В залата бяха и старши комисар Емил Павлов-директор на ОД на МВР-Бургас, началникът на отдел " Разследване “ при ОД на МВР-Бургас Златко Пеев и Любомир Вълков-директор на Териториална дирекция на Държавна организация " Национална сигурност “-Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР