Отговор на Деканското ръководство на Педагогическия факултет при Пловдивския университет

...
</TD
>Отговор на Деканското ръководство на Педагогическия факултет при Пловдивския университет
Коментари Харесай

ПУ към доцент Лео Капон: Не е колегиално

Отговор на Деканското управление на Педагогическия факултет при Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “: 

По мотив прочувственото изявление на доцент Лео Капон, обвързвано с отговорността на изявения театрал и възпитател във връзка с бъдещите му задължения със компетентност " Актьорство за трагичен спектакъл “ в Пловдивския университет и последвалите го изявления в медиите, Деканското управление на Педагогическия факултет би желало да изясним някои обстоятелства и да отговори на изразените изказвания. 

Специалността " Актьорство за трагичен спектакъл “ в Пловдивския университет постоянно е разчитала на именити и надарени режисьори, които са били поръчител за високото качество на образованието. Сред тях през последните години са забележителни имена като доцент Иван Налбантов, Стефан Москов, проф. доктор Александър Илиев и доцент Лео Капон. Тези експерти са оставили трайна диря в развиването на специалността и са въодушевили голям брой студенти по пътя им към сцената. 

Днес специалността продължава да разчита на надарени и опитни режисьори като доцент доктор Валерий Пърликов и доцент доктор Петър Одажиев, които интензивно вземат участие в образованието на бъдещите артисти. Те способстват за основаването на динамична и новаторска образователна среда, която подтиква креативното развиване на студентите. Работата им със студентите се отличава с интердисциплинарност и подхожда на потвърдената им професионална подготовка както в спецификата на трагичния спектакъл, по този начин и в областите на екранните изкуства и музикалния спектакъл. 

Доц. доктор Валерий Пърликов е сценичен режисьор и сценограф с над 40 постановки зад тила си в репертоарен спектакъл и самостоятелни продукции. Завършил е НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “ и е основал ФОНДАЦИЯ КЕРИГМА за развиването и популяризирането на театралната си спогодба " Театър-метаезик “. Носител на награди за постановка от национални конгреси по изкуствата, с голям брой участия в стратегиите на  национални и интернационалните театрални фестивали. Преподавал е в Театрален лицей " Любен Гройс “ и Нов български университет, а в този момент е част от екипа на компетентност " Актьорско майсторство за трагичен спектакъл “ в Педагогическия факултет на ПУ " Паисий Хилендарски “. Работата му е напълно обвързана със актуалните форми на спектакъл, има очебийно проучвателен темперамент и съвместява дейни на практика занимания със задълбочени теоретични проучвания. За пръв път работи с ученици на компетентност " Актьорско майсторство за трагичен спектакъл “ на ПУ при реализацията на акция " КУЦУЛАН ИЛИ ВЪЛЧА БОГОРОДИЦА “  (текст на Константин Илиев) в Драматично-куклен спектакъл " Васил Друмев “ – гр. Шумен, 2018 година, избрана от театралната рецензия като " образно предизвикателство “ (доц. доктор В. Пърликов е режисьор, създател на игровата среда и VJ на акцията). Наред с изявленията си в профилирани издания за научни проучвания поддържа монографичната серия " VIA NEGATIVA “, чиито финален свитък е наличен онлайн от предишния месец. 

Доц. доктор Петър Одажиев е сценичен и кино режисьор и учител с дълготраен опит, приключил НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “, защитил докторска дисертация по киноизкуство в Българска академия на науките. Специализирал е в Колумбийския университет, Ню Йорк и Щатския университет на Ню Йорк. Автор е на голям брой награждавани планове, като филмът му " Отвъд границата “ бе включен измежду десетте най-хубави кино лентата от Източна Европа за 2010 година от Hollywood Reporter. Режисьор на хитови представления като " Семейство Адамс “, което продължава да събира многохилядна аудитория. Наскоро излезе премиерата на неговата режисура на мюзикъла " FAME “ – интернационална шлагер сензация, проследяваща живота на младите актьори от прочут нюйоркски лицей за театрални изкуства, в който участваха студенти от първи курс на специалността " Актьорство за трагичен спектакъл “. През октомври следва премиерата на " ТРАНСГРЕСИЯ. МЕТАФОРИ НА СЪЗНАНИЕТО “ – трагично зрелище " в режим на групово олицетворение на материалното схващане “. Спектакълът е по авторски текстове на Одажиев и е продукция на креативното ателие " АРТЕ “, за основаване и показване на пробни, новаторски  театрални форми. Предстоят фотосите на неговия нов филм " Къщата на кучето “ – роман за сбъднатата фантазия на български бежанец в Съединени американски щати.

Всички щатни, хонорувани и гост-преподаватели на пенсионна възраст като доцент Лео Капон в Пловдивския университет работят при едни и същи условия, които са регламентирани. Никой от одобрените сегашни и някогашни преподаватели не е обявявал изискванията за работа или заплащането в университета като унизителни. Тези условия са основани за да обезпечат оптимална среда за работа и творчество, както и за предаване на познания и умения на студентите. 

Кадровата политика на Педагогическия факултет при Пловдивския университет се дефинира съгласно стандарти, наложени от " Закона за висшето обучение “, " Закона за развиване на университетския състав “, Правилника за приложението му и други нормативни документи, определящи акредитацията на висшите образователни заведения в съответното професионално направление. Тези стандарти подсигуряват, че всички назначения и условия на труд са обективни и съобразени с високите условия на академичната и професионална общественост. 

Инициативите по кандидатстудентската акция на доцент Капон до този миг са извънредно добросъвестно и пълноценно осъществени и съобразени със тактиката на екипа на " Актьорство за трагичен спектакъл “ за по-нататъшно развиване на специалността. 

Едновременно с това обаче не намираме една прочувствена реакция като тази на доцент Капон за колегиална във връзка с специалността и екипа, зает с нея. Настъпването на пенсионна възраст е натурален стадий от живота и привилегия и не анулира обстоятелството, че дълги години Педагогическият факултет на Пловдивския университет е бил гостолюбив креативен и теоретичен дом за доцент Лео Капон, а също по този начин и до ден-днешен и за неговата брачна половинка доктор Зоя Капон, която работи като основен помощник по Актьорство за трагичен спектакъл. Пловдивският университет продължава да бъде място, където творчеството и науката се срещат и където се образуват нови генерации надарени актьори. 

Всички сътрудници в Пловдивския университет сме ангажирани да поддържаме високи стандарти на образование и да развиваме креативния капацитет на студентите. Разчитаме на опита и професионализма на нашите преподаватели и сме уверени, че ще продължим да предоставяме качествено обучение и в бъдеще. Надяваме се, че тези уточнения ще допринесат за по-добро схващане на обстановката и ще отговорят на изразените терзания. 

Искрено се надяваме, че младите ни кандидат-студенти свободно и отговорно ще вземат решения за своето професионално развиване в една институция като Пловдивския университет, гарантираща професионално и академично равнище.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР