От днес до 9 ноември в Етнографската експозиция на Регионален

...
</TD
>От днес до 9 ноември в Етнографската експозиция на Регионален
Коментари Харесай

В Бургас етнографска експозиция популяризира украинските традиции

От през днешния ден до 9 ноември в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Бургас е подредена изложбата " Украински носии и обичаи “, оповестяват от музея.

Фотоизложбата " Украински носии и обичаи “ е част от благотворителния план " Искрени “ на Център " Домосфера “ (град Киев). Авторите на концепцията са Ярослава Гресь и Олександр Тодорчук. Снимките са предоставени от фотографа Дмитро Перетрутов. Изложбата е отдадена на обичайните украински национални носии, които са съставка от украинското културно завещание. 

Проектът има за цел проучването и популяризирането на изворите на украинската еднаквост и уникалност, изследването на традициите и знаците, непокътнати от предходните генерации. Той стартира в Украйна още през 2014 година, разнообразни тематични изложения и изложби са демонстрирани в 35 страни по света. Сред тях са Латвия, Полша, Франция, Чехия, Япония, Люксембург, а в този момент и България. Различните събития в плана разкриват хубостта и разнообразието на украинското традиционно народно облекло. Участници са изтъкнати украински дейци на културата и изкуството, музиканти, спортисти, дизайнери.

Колоритните носии от другите райони на Украйна са били показани и в календари, направени по плана " Искрени “ с благотворителна цел. От продажбата им са събрани над 700 хиляди украински гривни, изпратени като помощ за ранени военни и като подпомагане за активността на редица културни институции – Музеят на националното творчество " Михайло Струтицки “, Новоайдарският краеведски музей и Националният център на националната просвета " Музей на Иван Гончар “.

Освен фототаблата, които са дванадесет на брой, в залата са експонирани и истински предмети, представящи традициите на страната. Те са събрани и предоставени от Посолството на Украйна в България.

Събитието се провежда в границите на съдействието сред Регионален исторически музей – Бургас, Посолството на Украйна, Държавен културен институт при Министерството на външните работи на Република България и Почетното консулство на Украйна в град Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР