От 4 до 9 юли т.г. предстои едно значимо събитие

...
</TD
>От 4 до 9 юли т.г. предстои едно значимо събитие
Коментари Харесай

Първият международен балетен конкурс Сара-Нора Прима предстои в Бургас

От 4 до 9 юли т.г. следва едно значимо събитие в град Бургас, което ще бъде акцент в лятната културна стратегия на крайморския град – първият интернационален балетен конкурс " Сара-Нора Прима “, оповестиха от Бургаската опера. Той ще бъде сбъднат от Международна балетна асоциация " Сара-Нора Прима ", взаимно с Държавна опера – Бургас и Община Бургас. Конкурсът ще бъде единствено за експерти – възпитаници от балетни учебни заведения, актьори от балетни трупи и ще се състои на сцената на Бургаската опера. 

" Очаква се влиятелният конгрес да притегли доста участници от разнообразни страни, както и многочислена аудитория – освен заради обстоятелството, че ще бъде първи по рода си в Бургас, а и поради извънредно високото равнище на абстрактен план, мениджмънт, наличие на международни имена в журито, както и на логистика и организация. Конкурсът ще се организира със съдействието на Министерството на културата на Република България ", показват от културната институция. 

Конкурсът е на името на известната българска прима и дълготраен шеф на балета в Софийската опера Сара-Нора Кръстева.

От 1 до 9 юли т.г., също в постройката на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща стратегия, ще се организира и Балетна академия SARA-NORA MASTER, която включва майсторски класове, репертоар, модерни техники и присъщи танци за всички искащи без ограничаване за обучение и подготовка.

" Целта на състезанието е да подкрепя професионалните балетни фрагменти и тяхното бъдещо развиване. За задачата към събитието има и балетна академия с майсторски класове, водени от безспорни имена от международната балетна сцена – за всички искащи без ограничавания “, прецизира примата Сара-Нора Кръстева.

Международно жури ще прави оценка и награждава лауреатите. Наградите, с изключение на парични, ще бъдат и под формата на гастроли в разнообразни балетни театри, едногодишни контракти, участия в други състезания, специализации, както и образование в международно приети институти.

Международният конкурс " Сара-Нора Прима “ ще бъде годишен, като за първото му издание асоциацията има поддръжката на Община Бургас. Патрон на Първия интернационален балетен конкурс ще бъде кметът на града Димитър Николов. Авторитетното интернационално жури на балетния конгрес ще бъде в състав: Сара-Нора Кръстева, примабалерина и дълготраен шеф на балетния състав на Софийската опера и балет; Мария Володина, шеф на Руското учебно заведение за изкуства " Гранд балет “, солист на Държавния научен Болшой спектакъл на Русия; Грегор Хатала – хореограф за Виенската национална опера, на фестивала Сполето, музикалния фестивал в Истанбул, както и " Концерт в лятната нощ 2011 & 2012 “ на Виенския филхармоничен оркестър надлежно с Валери Гергиев и Густаво Дудамел. Дълги години е гост-преподавател в разнообразни трупи и балетни академии и член на журито в танцови състезания по света; Фреди Франдзути, италиански хореограф, измежду най-известните и ценени в Италия и в чужбина, посетител на разнообразни компании с интернационален престиж; Константни Костюков, хореограф, премиер-балетист в театрите на Киев и Белград; Никола Хаджитанев – премиер-балетист на Софийската опера и балет; Кайе Кьоб – някогашен шеф на Естонския балет, началник на балета в Училището за музика и балет в Талин, деен балетен преподавател; проф. доктор Мария/ Маша Илиева – дългогодишна примабалерина, хореограф, балетен възпитател в Балетна школа " Маша Илиева “; Марта Петкова – живописен началник на балета към Софийската опера и балет, примабалерина; Ана Павович, живописен шеф на балета на Народния спектакъл в Белград. Състезателните ще бъдат оценени по 20-бална система.

В състезанието артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: Група А/ 9-12 г./, Група В /13-16 г./, Група С /17-26 г./ Максималният брой претенденти, които ще бъдат позволени за присъединяване в състезанието, е общо 150 балерини и балетисти. След приемане на документите на 150-я претендент, ще бъде прекратено приемането на документи, прецизират уредниците.

В Първия интернационален балетен конкурс " Сара-Нора Прима “ е очакван богат награден фонд: в Група А – плакет, диплом и поощрителни награди за категорията; Група В – първа премия /жени и мъже/ - по 2000 лева, втора премия /жени и мъже/ - по 1500 лева, трета премия /жени и мъже/ - по 1000 лева.; Група C - първа премия /жени и мъже/ - по 3000 лева и присъединяване в цялостен театър с балет и оркестър на Държавна оперa –Бургас на открита лятна сцена Бургас през 2024 година, както и в финален церемония концерт на второто издание на състезанието " Сара-Нора Прима “; втора премия /жени и мъже/ - 2000 лева.; трета премия /жени и мъже/ - 1500 лева

Предвидена е и премия за най-добре класирал се участник от гр. Бургас на стойност 1000 лева Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера - Бургас за едногодишен контракт в балетната натрупа, както и две награди на Софийска опера и балет – присъединяване в театър на балета или едногодишен контракт.

Ще бъдат раздадени и следните влиятелни награди: два наградата от Вalleto del Sud – едногодишен контракт и контракт за гастрол, грант за интернационалния балетен конкурс във Виена, контракт в Националния спектакъл на Белград /Сърбия/, за присъединяване в балетен театър или годишен контракт, едногодишен контракт и гастрол в Сръбския национален спектакъл в Нови Сад; премия за най-красив костюм на стойност 500 лева, премия на името на примабалерината Милена Симеонова – за най-артистичен участник на стойност 1000 лева.; стипендия за образование в лицензирано професионално Руско учебно заведение по изкуства на " Мария Володина “ към Болшой спектакъл - GRAND BALLET /само за групи А и В/; награди от Балкански алианс - присъединяване в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, министър председател на Мариински спектакъл и други

Важно за претендентите в Първия интернационален балетен конкурс " Сара- Нора Прима “: подробна информация за записване в конкурсната стратегия и разпоредбите на състезанието се съдържат в формалния уебсайт на " Сара-Нора Прима “. Регистрацията е до 30 април т.г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР