От 1 ноември 2022 година Етнографската експозиция на ул. Княз

...
</TD
>От 1 ноември 2022 година Етнографската експозиция на ул. Княз
Коментари Харесай

Етнографският музей започва подготовка по преместване и обновяване на новата си постоянна експозиция на ул. Славянска 69

От 1 ноември 2022 година Етнографската експозиция на ул. " Княз Александър Батенберг “ 12-14, гр. Бургас затваря за самостоятелни гости. Екипът остава разполагаем за групови визити по предварителна поръчка на ул. " Княз Александър Батенберг “ 12-14 както и за учебните заведения и детските градини на територията на община Бургас, които са планували посещаване на Етнографския музей. Музейните експерти имат подготвеност да посрещнат и изнесат сказка на групи деца и възпитаници, проведени групови визити, както и да показват тематични беседи на териториите на учебните заведения и детските градини.

Това се постанова заради започване на втория стадий от ремонтните действия по главната етнографска експозиция на РИМ Бургас – ул. " Славянска “ 69, както и обособяването на актуализирана непрекъсната такава.

Сградата на Етнографския музей е най-старата постройка в нашия град и единствената непокътната в по този начин наречения Цариградски жанр. Днес тя е архитектурен монумент на културата. За последно е реставрирана в интервала 1976 – 1981 година Именно тогава в къщата, била преди този момент учебно заведение и хотел, е настанена етнографската експозиция. Днес Бракаловата къща е оповестена за монумент на културата и в нея е ситуирана Етнографската експозиция на гр. Бургас, а с наградата " Димитър Бракалов " се отличават заслужили общественици “За принос в развиването на Бургас и гражданска позиция ".

Община Бургас и управлението на Регионален исторически музей – Бургас приготвиха в съдействие и съумяха да защитят първокласен план за реституция и социализация на парцела.

Ремонтът се извършва в границите на план " Път на културно-историческите полезности през вековете – осъществяване на консервационно – реставрационни действия в постройката на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и създаване на Улица на занаятите “, който се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна програма " Региони в напредък 2014-2020 “ и Фонд за градско развиване.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР