ОП Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив откри

...
</TD
>ОП Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив откри
Коментари Харесай

Нов магазин отвори врати в центъра на Пловдив

Оперативна програма " Социално дружество за хора с увреждания - Пловдив " откри нов магазин в квартала на креативните промишлености " Капана ". Лентата беше прерязана от заместник-кмета, шефа на Дирекция " Социална политика " Веселина Ботева и шефа на Социалното дружество Ванина Костадинова, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Откриването беше ознаменувано с ритуално строшаване на сребърна коледна стъклена играчка от единствения у нас занаятчия на духано стъкло Иван Станев. За наслада, той образова петима калфи и редкият поминък ще бъде съхранен, означи заместник-кметът Титюков. 

" В общественото дружество работят 27 индивида, като 80% от тях са с увреждания.  Съобразяваме се с това да не натоварваме хората, концепцията е не да предизвикваме техните болести, а да им дадем работа. Социалното дружество е търсено от доста огромни компании, за които непрекъснато произвеждаме освен коледни керамични и текстилни произведения " - сподели шефът Ванина Костадинова. 

И макар, че тази година пазарът е много необикновен спрямо предходната година и клиентите се ориентират към по-бюджетни артикули, общественото дружество има, за благополучие, доста работа. " Предприятието има капацитет, само че първо хората би трябвало да свикнат на по-натоварен режим, след това ще наемем още хора, първите ще обучат новите. Говорихме с огромна верига и няма проблем да вкарат наши артикули, когато сме подготвени " - добави Костадинова и разкри, че от септември стопира обичайна работа и стартира работата за коледните дарове на корпоративните клиенти. 

Социалното дружество започва през 2018 година със извоюван план, след това община Пловдив обезпечи резистентност и активността продължи, напомни заместник-кметът Титюков. Идеята се зародила при едно посещаване в Германия. Там пловдивската делегация посетила сходна конструкция с четири ателиета. Бюджетът на немското обществено дружество бил 2 200 000 евро, от които 200 000 от продадената продукция, а останалите 2 милиона от федералния бюджет. " По-важното е, че хората се усещат потребни. Не са затворени сред четири стени, усещат се социализирани " - означи заместник-кметът.

Пловдивското дружество получава помощ от общината, която обезпечава пари за материали, само че не е надалеч денят, когато ще излезе на самоиздръжка, счита Титюков. Продуктите на трите ателиета - за духано стъкло, шивашко и керамика, освен са разпознаваеми, а могат и онлайн от целия свят да се поръчват. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР