Окръжен съд – Бургас задържа под стража Асан М., привлечен

...
</TD
>Окръжен съд – Бургас задържа под стража Асан М., привлечен
Коментари Харесай

Оставиха в ареста Асан, спипан с наркотици в Поморие

Окръжен съд – Бургас задържа под стража Асан М., притеглен като обвинен за държане за разпространяване на наркотични субстанции.

Асан М. е обвинен за закононарушение по член 354а, алинея 1, предл. първо от Наказателен кодекс, за това, че на 30.09.2022 година, към 12.45 ч. в дома си в Поморие, без съответно позволение, според член 30 и член 73, алинея 1 от ЗКНВП и член 1 и сл. от НУРРД по член 73, алинея 1, вр. член 30 от ЗКНВП, държал за разпространяване високорискови наркотични субстанции - метамфетамин, намиращ се в 23 бр. транспарантни полиетиленови самозалепващи се плика и коноп, намиращ се в пластмасово цилиндрично шишенце.

Престъплението, в което Асан М. е упрекнат, е наказуемо с " Лишаване от независимост " от две до осем години и с санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв. и се явява тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона.

Обвиняемият Асан М. е незает. От приложената по досъдебното произвеждане информация за съдимост е видно, че е осъждан неведнъж, в това число за закононарушения по член 343б, алинея 3 от Наказателен кодекс и по член 354а, алинея 3, предл. 2, т. 1, предл. 1 от Наказателен кодекс, като е търпял санкции " Лишаване от независимост ".

Съдът откри, че в тази ситуация са налице кумулативните предпоставки, планувани в закона, за взимане на най-тежката мярка за неотклонение във връзка с обвинения, а точно обоснованото съмнение за авторството на закононарушението, заплахата от осъществяване на закононарушение или укриване. Доказателствата по делото сочат, че съществува действителна заплаха Асан М. да извърши закононарушение, с оглед високата степен на социална заплаха на действието и на дееца. Деятелността по актуалното дело е осъществена доста скоро откакто на 20.09.2021 година Асан М. е изтърпял наказване " Лишаване от независимост ", макар което, продължава да прави действия от подобен тип. Според съда " изложеното характеризира обвинения като персона със повишена степен на социална заплаха, склонна към осъществяване на подобни/от един тип закононарушения ". " Липсата на трудова ангажираност и легални приходи е събитие, което също би стимулирало вероятно осъществяване на закононарушение от страна на Асан М. Такава заплаха е изводима и от проведения метод на предпазване и систематизиране на откритите количества разнообразни наркотични субстанции, предмет на обвиняването, заради което неизбежно изниква подозрението за задачата на дозите им ", споделя още в претекстовете си Бургаският областен съд.

Изтъкнатото от отбраната събитие за фамилно състояние на обвинения, разисквано в светлината на повдигнатото обвиняване и в цялост с оценената хипотеза за действителна заплаха от осъществяване на друго закононарушение, както и нуждата от основаване на гаранции за неговото явяване и присъединяване в наказателното произвеждане, не преодоляват съществуващите опасности и не обосновават налагане на по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас предстои на обжалване и протестиране в тридневен период.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР