Около 33 млрд. лв. е сумата, която България е оползотворила

...
</TD
>Около 33 млрд. лв. е сумата, която България е оползотворила
Коментари Харесай

Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е оползотворила България от кохезионните фондове на ЕС до 2020 г.

Около 33 милиарда лева е сумата, която България е оползотворила от 2007 до 2020 година в първите два програмни интервала по политиката за доближаване на Европейския съюз. Средствата са вложени в над 50 хиляди плана в цялата страна. Това съобщи заместник-министърът на финансите Мартин Дановски на районната конференция по план " Европа на Балканите: Общо бъдеще " в Пловдив. Той уточни, че при присъединението си към Европейски Съюз тази сума е била съотносима с повече от половината от Брутният вътрешен продукт на България и близо 40% от Брутният вътрешен продукт на страната ни през 2014 година. " Това е голяма сума “, акцентира Дановски.

Според него, все още са достигнати 60%, само че задачата, към която се стремим, е най-малко 75% в края на този програмен интервал. По думите му кохезионната политика или политиката по доближаване съставлява " гръбнака " на Европейски Съюз. Заместник-министър Дановски съобщи, че страната ни се намира в доста значим интервал на трети следващ програмен интервал, който извършва във връзка с политиката по доближаване.

Той уточни, че всяка страна-членка ще организира полемики, с цел да се изведат поуките за идната фаза на развиване на политиката на доближаване. " Това е повода, заради която стартираме осведомителна акция, с цел да разпространяваме това, което сме свършили досега, и считаме, че би трябвало всеки един от нас да постави като старания в бъдещите интервали на тази политика, с цел да може да се случи по-успешно. Ключовите думи, които сме избрали за тази акция, са доверие, прогрес и бъдеще “, добави Дановски.

Според заместник-министъра, с цел да бъдем сполучливи, най-важното решение е да се реализира консенсус в каква посока да се развиваме като страна. По този метод ще се дефинира кои са моторите на растежа и мощните страни, които ни отличават от другите страни. Затова България би трябвало да заложи на тези браншове, които да генерират БВП.

По думите му, постигането на тези цели става с промени, създаване на доверие и бистрота. " Всеки би трябвало да може да ревизира какво се финансира, къде отиват парите, реализират ли се резултати и какви изгоди носят надлежно тези планове. Ние би трябвало да вървим в посока, в която тези фондове да носят от ден на ден и повече добавена стойност “, изясни Дановски.

Той добави, че една от огромните борби е за привличането на младежи паралелно с привличането на вложители. " Борим се в конкуренция с доста по-добре развити от нас просветителни системи и по тази причина влагаме пари в обучение и човешки капитал, който е измежду най-големите полезности на динамичните времена, в които живеем “, разяснява заместник-министърът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР