Официална позиция на УМБАЛ Свети Георги ЕАД - Пловдив по

...
</TD
>Официална позиция на УМБАЛ Свети Георги ЕАД - Пловдив по
Коментари Харесай

УМБАЛ Свети Георги: Изправени сме пред безпрецедентна атака

Официална позиция на УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД - Пловдив във връзка материал на журналиста Тина Ивайлова по bTV със заглавие “Епикризи без интервенции? ":

Материалът " Епикризи без интервенции? “ на госпожа Тина Ивайлова, излъчен в две елементи в ефира на телевизия " Би Ти Ви “, повдига доста въпроси, претендирайки за " меродавност и обективност “.

Материалът отразява пациенти, минали през доста съществени здравословни проблеми и тежки интервенции, на които се задават деликатно подбрани въпроси. В материала се демонстрират документи, върху които те следва да излагат своите заключения и отзиви, като интервюиращият разчита на тяхната емоционалност. Материалът демонстрира и хора с маски, с изменени гласове, които не смеят и не биха поискали да застанат с името си зад думите си.

При подобен метод не могат и няма по какъв начин да бъдат излъчени действителните обстоятелства и условия по тематиката, и освен това – с този метод целеустремено да се основават единствено подозрения, единственото медийно средство за информиране на обществото остава боравенето с вероятности.

Истината, а не произвеждането непременно на материал, който да интригува и завоюва единствено с вниманието на аудиторията, би трябвало да е водещ принцип в работата на журналиста. Непремереното влияние върху съзнанието на хората и даването на неверна визия за действителното държание и публични връзки води до тежки последствия за цялото общество. Дезинформацията води освен до деформиране истината. Когато тя визира чувствителни тематики и ползи, дезинформацията и внушението постоянно водят до трайни спорове, утайване на съмнение, болестност в самите публични връзки, липса на здрав разсъдък и мотивация в нашето общество.

Били сме и различен път очевидци на това по какъв начин отрицателното отношение и напрежението сред лекари и пациенти се основава точно посредством подкопаване на публичното доверие с непроверени обстоятелства и недоумение на системата.

Кому е необходим подобен резултат, откакто този резултат не е самата истина?

В материалите и мненията в ефир неведнъж се използват термините " закононарушение “, " документ с погрешно наличие “, " обвиняване “, " свидетелски показания “. Това са понятия, които приказват за неналичието на обективност и за преследваната цел при представянето на информацията. Използваните внушения водят само до комплициране в съзнанието на хората и до съмнение на пациента в системата и в лекарите.

Единствено способените органи могат да дефинират обещано деяние като закононарушение или не, даден документ като неистинен или подобен с погрешно наличие, само способените органи могат да упрекват и раздават правораздаване, включително да постановат публично неодобрение.

Нееднократно в материала се показва, че изложените изказвания се потвърждават от свидетелствата на разпитаните пациенти и получени медицински документи, издадени от лечебното заведение. Но по какъв начин, откакто това не се е случвало? Как едни разполагат с документи и показания, а тези, които би трябвало да ги снемат или имат, не разполагат с такива. В извършената с водещата следствието журналистка преписка неведнъж беше изтънчено даването на документите, за които се твърди, че са издадени от лечебното заведение и данните, с които тя разполага, с оглед запознаването ни с тях и осъществяването на вътрешна инспекция. Документите по този начин и не са предоставени.

За интервал от една година в отделението по кардиохирургия, евентуално по сигнали на същите лица, са осъществени инспекции от всички контролни органи в системата на опазването на здравето.

И сега тече прокурорска инспекция, почнала доста преди излъчването на този материал, по сигнали, възбудени от хора, чийто интерес е отделението на кардиохирургия да прекрати работата си.

Лечебното заведение е изправено пред невиждана офанзива, подбудена от реваншизъм и подправено разбрано чувство за правдивост. От това страдат най-много пациентите, чиято религия в оказаната им помощ и лекарите е разтърсена. Не бихме могли и не се наемаме да разясняваме всички изложени в материала изказвания, преди привършване на инспекциите от способените органи. След привършване на производствата и при съществуване на данни за осъществени нарушавания, ще бъдат подхванати съответните законови ограничения. Единствено ще посочим, че за интервал от 4 години – от 2019 до 2022 година в поделение по кардиохирургия са лекувани над 3000 души, които са сполучливо оперирани и изписани и в резултат на извършеното им лекуване са получили опция за доста по-добър и по-дълъг живот.

Нека още веднъж се замислим кой печели от един подобен материал? Обществото? Пациентът? Медията? Държавата? Или човек, подготвен на всичко, с цел да си върне нещо, което счита, че му принадлежи по право, на който му се обезпечават безграничен набор от механизми да упреква и наранява, включително и медиите?
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР