Община Пловдив е одобрена с още една Концепция за интегрирано

...
</TD
>Община Пловдив е одобрена с още една Концепция за интегрирано
Коментари Харесай

Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време

Община Пловдив е утвърдена с още една Концепция за интегрирано териториално развиване (КИТИ): " По пътя на Античността “ - Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно завещание на територията на Южен централен район и Югоизточен район.

Концепцията, по която Пловдив е водеща организация, е създадена взаимно с общините Стара Загора и Хисаря. Като сътрудници са привлечени и Организация за ръководство на Тракийски туристически регион (ОУТТР), Сдружение " БГ Бъди деен “, ПГ " Проф. доктор А. Златаров “ - Пловдив, СУ " Хр. Смирненски “ - Хисаря и ПГОХ " Р. Княгиня " - Ст. Загора.

" По пътя на Античността “ планува основаването и популяризирането на общ тематичен маршрут от обекти на античността посредством ограничения за благоустройство, реституция, консервация и социализация на културно-исторически забележителности на територията на трите общини.

Предвидените действия и вложения в община Пловдив са ориентирани към: благоустрояване, консервация, реституция и социализация на Античния конгрес на Филипопол - изток и юг и Кръгла кула - част от укрепителната система на Филипопол; създаване на Туристически информативен център; правене на проекти за запазване и ръководство на обектите от римското културно наследство; надграждане на системата за дуално образование в професионалните учебни заведения.

Концепцията за интегрирано териториално развиване (КИТИ) " По пътя на Античността " е готова и написана от специалистите от отдел " Култура, археология и културно завещание “ на община Пловдив и специалисти от двете общини - сътрудници.

" За всеки един обект от римското културно завещание, включен в КИТИ ще бъде направен проект за запазване и ръководство. За всеки един обект ще се извърши социализация на правилото на Placemaking и ангажиране на локалните общности в процеса. Важна част от процеса на Фаза 1 е дейното присъединяване на локалните общности в публичните разисквания, които следва да бъдат проведени по места. След това Регионалните препоръки за развиване в шестте района на обмисляне ще създадат приоритизиране на концепциите, които ще имат достъп до финансовите запаси “, описа заместник-кметът по просвета, археология и туризъм.

Той напомни още, че методът интегрирани териториални вложения (ИТИ) се извършва на територията на цялата страна в две етапи. Набиране, асортимент и утвърждение на концепции за ИТИ (Фаза 1) и набиране, оценка и осъществяване на планови оферти, създадени в сходство с утвърдените концепции за ИТИ (Фаза 2).

Финансовият запас ще се обезпечава по шест стратегии, съфинансирани от фондовете на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година – " Развитие на районите “, " Образование “, " Околна среда “, " Развитие на човешките запаси “, " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР