Община Благоевград кандидатства директно в Брюксел по проект за 10

...
</TD
>Община Благоевград кандидатства директно в Брюксел по проект за 10
Коментари Харесай

С проект за 10 млн. лв. общината превръща кв. Вароша в център за обществен живот, култура и изкуство

Община Благоевград кандидатства непосредствено в Брюксел по план за 10 000 000 лева за превръщането на кв. " Вароша “ в център за публичен живот, просвета и изкуство.

Чрез построяването на многофункционален център “Varosha Innovation Nexus " (VIN) (Nexus Хъб) обичайни къщи в квартал " Вароша “ ще бъдат реставрирани, високотехнологично оборудвани и превърнати в витални, функционални пространства за поддръжка и развиване на млади гении и бизнесмени.

Предвижда се да бъде основан " Център за овластяване на младежи “, който ще предлага персонализирани стратегии, менторство за развиване на уменията на младежите и поддръжка на безработни лица, търсещи преквалификация. Местните компании непосредствено ще имат опция за достъп до ресурсите и за работа в мрежа, оповестиха от общината.

Освен това ще бъде основано отворено офис пространство, уместно за стартъпи и дребни бизнеси; място, където в динамична среда ще се обменят хрумвания.

Оживяването на кв. " Вароша “ и превръщането му в културен център ще даде опция Благоевград да бъде хазаин на разнообразни събития, фестивали и изложения.

С реализирането на сполучливия модел центърът “Varosha Innovation Nexus " ще има опция да генерира лични доходи посредством публично-частни партньорства. 

Инвестицията ще придаде нова културна еднаквост на квартала като в същото време ще притегли хиляди гости годишно, което ще подтиква локалния туризъм.

С реализирането на концепцията Община Благоевград има за цел както да опази културното историческо завещание, по този начин и да  подкрепи икономическото възкръсване на града и да се оправи с демографските проблеми, пред които е изправен регионалният център с емиграцията на образовани младежи след дипломирането им.

Проектът ще бъде осъществен по програмата на Европейския съюз " Европейска самодейност за градско развитие  – новаторски действия 2021-2027 година “ (EUI).

Чрез интернационално съдействие планът ще трансферира своя реформаторски метод към три партньорски общини – община Мурсия (Испания), община Лариса (Гърция), община Сан Лучидо (Испания).
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР