Областният управител връчи грамоти на доброволците, спасители и огнеборците, които

...
</TD
>Областният управител връчи грамоти на доброволците, спасители и огнеборците, които
Коментари Харесай

Генералният консул на Турция в Пловдив: За мен е чест да служа в България

Областният шеф връчи грамоти на доброволците, спасители и огнеборците, които участваха в избавителните интервенции след опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

На събитието присъстваше генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр. Корхан Кюнгерю, който благодари поотделно на всеки избавител.

" Земетресението към този момент огромна географска област и към 13 милиона души население. България беше първата страна, която изпрати спасители. Със избавителната си работа там, с помощта на вашето мъжество и самоотвержена работа, се избавиха стотици хора. Искам на всеки от вас поотделно да изкажа благодрност. Вие не го направихме, с цел да получите признателност, само че наше обвързване е да ви благодарим.

От началото на бедствието до момента получихме вълна от съпричастност от всички пластове на популацията. Затова благодаря на братския български народ.

Искам да изразя удовлетворение, че като посланик, като представител на Република Турция, имам достойнството да послужвам в България " - сподели Н. Пр. корхан Кюнгерю.

Доброволци, спасители и пожарникари участваха в избавителните действия в най-тежко засегнатия град в Турция - Кахраманмараш, срутен до основи след земетресението от 7.8 по скалата на Рихтер. При 43 сигнала за евентуално живи хора след интервенция на екипите фактически са открити 31 живи. 14 сигнала са подадени от кучето Килиан, с лидер българин, пожарникар в Швеция, отишъл в Турция като доброволец. Трябвало е доста огромна психическа резистентност, с цел да изпълнят задачата си, акцентира регионалният шеф. Той поименно прочете имената на всички, които са взели участие в избавителните действия, измежду тях има и пет дами доброволки.

Ръководители на екипите споделиха в резюме с какво са се сблъскали и какво им е направило най-силно усещане. 

Областният шеф заяви, че страната стартира да обмисля по какъв начин по-добре да се провежда аварийно-спасителната активност и призна, че има потребност от Закон за доброволчеството, с цел да се отстраняват административните спънки при потребност. 

" Третият огромен проблем е оборудването. Изпратил съм писмо до всички кметове в общините със питане от какво се нуждаят доброволните формирования. Докато съм регионален шеф, ще продължа да следя тази активност, уповавам се и идващият регионален шеф да продължи да го прави, тъй като това е надпартийна активност. Искам да работя дружно с общините, само че контролът от страна на страната ще го има в мое лице " - акцентира. 

Срещата приключи с връчване на благодарствени грамоти и обща фотография.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР