Новите селяни у нас търсят да си купят къща с

...
</TD
>Новите селяни у нас търсят да си купят къща с
Коментари Харесай

В Пловдивско търсенето на имоти е сериозно: Променят статута на земеделската земя в такава за застрояване

Новите селяни у нас търсят да си купят къща с двор на към 30 км от огромния град, написа вестник " Телеграф ".

" Те нормално се насочват към местоположения от 30 -50 км докъм 80 км от града, тъй че да могат да пътуват бързо и елементарно, тъй като огромна част работят там “, описа за в. " Телеграф “ Ивайло Вътовски, основател и създател на платформата Vilage life или " Живот на село “.

Идеята на платформата е да оказва помощ с базисна информация за селата у нас, която включва брой поданици, инфраструктура, магазини, детска градина, учебно заведение, услуги, въобще цялата характерност на обитаемото място с чисто практична устременост. Целта е да се улеснят хората, които вземат решение да живеят на село, да създадат правилния избор.

Идеалната цел на платформата е да се възроди българското село, защото то има място в модерния метод на живот. Опитът обаче демонстрира, че към този момент хората обитават в селските си парцели три месеца в годината, през уикендите и отпуските, или пък пътуват ежедневно до огромния град, тъй като работят там, а и децата им учат в градските учебни заведения.

Има и такива, които се заселват за непрекъснато в живописни места, търсейки успокоение и природа. Обикновено това са села в Родопите и Стара планина. " Факторите превоз, хранителни магазини, учебни заведения и детски градини са основни, само че от ден на ден хора споделят, че не се движат непрекъснато с коли, а децата им учат онлайн от у дома “, показва Вътовски.

Той не може да дефинира изрично мащаба на този метод на образование, само че сигурно към този момент има хора, които избират този метод на образование за децата си.

Търсенето на селски парцели е най-интензивно към трите най-големи града в България – София, Пловдив и Варна. Една трета от запитванията са за обитаеми места към столицата.

На 30 км към Пловдив също има огромен интерес, а даже и за по-далече. В региона даже се оказва, че се постанова да се трансформира статутът на земеделска земя в такава за застрояване, тъй като търсенето на парцели е извънредно съществено.

Друга забавна локация са Черноморието и селата към Варна. Тъй като край морската столица са ситуирани Девня и Провадия, където има добре развита индустрия, в селата в близост се заселват в последно време много хора. " Наскоро си говорихме с кмета на Девня и той сподели, че в неговата община нищо не се продава, тъй като хората са си купили парцели още по време на пандемията “, описа още Ивайло Вътовски.

Особено оживление имало и по великотърновските села. Според създателя на платформата ползата е поради живописната природа, само че също и тъй като Велико Търново е огромен град, а цените там са по-ниски от столицата примерно. Информацията, която платформата събира от локалната власт, от компании за недвижими парцели тъй наречените, сочи, че най-малко 50 000 селски парцела са се продали от пандемията до момента, т.е. в последните две-три години.

Вътовски не се ангажира с точна статистика, само че съгласно него несъмнено има наклонност за връщане на село. " Това, което се случва сега, е тук-там, не може да приказваме за някакво възобновление на българското село. Със сигурност обаче напролет, лятото и есента животът в селата става деен и динамичен “, разяснява Вътовски.

Информация

Някои от кметовете са доста дейни в промотиране на своите села, сочат данните от платформата. Най-дейни в събирането и представянето на информация обаче са читалищата. Служителите и членовете на читалищата са и цифрово дейни, тъй че елементарно се попълнят и оферират всички данни и сведения за живота в съответното обитаемо място.

Отделно към този момент има доста Facebook групи, в това число и на локални общности, в които се разяснява животът в обитаемото място. " Хората, които живеят в обещано село, също оказват помощ, като попълнят информацията, разказват нещата по този начин, както си ги усещат. Всички отговори, които събираме за обособените села, ги усредняваме и публикуваме “, прецизира Ивайло Вътовски.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР