Не мога да разбера логиката на правилата, според които овчето

...
</TD
>Не мога да разбера логиката на правилата, според които овчето
Коментари Харесай

Фермерка от Пловдивско: Парадокс! Искам да си платя, държавата не ми иска парите - мога да продавам мляко само на черно

" Не мога да схвана логиката на разпоредбите, съгласно които овчето мляко за изхранване на агънцата или такова, продадено на частни клиенти, или сътрудници животновъди не се признава като осъществена продукция ", разяснява пред Агри.БГ стопанката на фамилна овцеферма в село Войсил Мария Петракова.

И тя не е единствената, а по-скоро следващата недоумяваща смисъла на тази политика. В годината, в която пазарът за овчето мляко също е усложнен и редица овцевъди са изправени пред опасността да не могат да потвърдят продукцията си, защото мандрите отхвърлят да я изкупуват, казусът с условията за приемането на така наречен обвързана поддръжка още веднъж излиза на напред във времето.

" Защо не ни позволяват да си потвърдим продукцията, която агънцата изяждат? Те сучат по два-три месеца, първоначално ядат единствено това, не разбирам за какво за кравите може, а за овцете не може. Също по този начин съгласно правилата не мога да продам да кажем 20 л. мляко на частно лице с фактура, която след това да приложа в данъчната си декларация и да платя налог за това. Аз желая да си платя, страната не ми желае парите. Мога да продавам единствено на черно. Парадокс! ", изяснява овцевъдката.

" Задължават ни да потвърдим 100 л на овца, единствено че мандрата никой нищо не я задължава, тя дефинира цената и нямаш избор – продаваш й на каквато цена ти каже. Правят с нас каквото си пожелаят. Веднъж камионът пристигна за 200 л мляко, само че след това се оказало, че на мандрата не й трябвало мляко в този момент и камионът ми го върна. 

В този случай какво върша аз като собственик – мятам продукцията или..? Честа процедура е и макар договорите да ни изплащат сумите с месеци забавяне. Какво можем да създадем, щом нямаме опция?! ", разказва проблема родната фермерка.

По думите й преди 12 години, когато стартирали, мандра им купувала млякото за 1,20 лева./л. Сега е с лев от горната страна (около 2,18 лева./л), само че цените на фуражите, енергоизточниците и така нататък са в пъти по-скъпи. Само че фермерите нямат преговорна мощ по тематиката с цените.

" Направихме съдружие, в този момент се събира млякото на членовете на асоциацията (на НОКА – бел. ред.), по-добре е, само че също не е задоволително, отново има проблеми. Нужни са политики в поддръжка на фермерите ", споделя за край Мария Петракова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР