Находището на пролетната циклама/ботурче (Cyclamen coum) в едноименната защитена местност,

...
</TD
>Находището на пролетната циклама/ботурче (Cyclamen coum) в едноименната защитена местност,
Коментари Харесай

РИОСВ-Русе с новини за находището на пролетната циклама/ботурче

Находището на пролетната циклама/ботурче (Cyclamen coum) в едноименната предпазена околност, попадаща в землището на с. Осенец, община Разград, е в доста положително положение. Това откри инспекция на РИОСВ-Русе през вчерашния ден.

При обход на място е установено, че проективното покритие на растението, което сега е във фаза на разцвет, е към 90%. Не са открити следи от похищения или горскостопански действия. Границите на находището са маркирани с табели и алена багра по дърветата според условията на Закона за предпазените територии. На територията, следена от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе има още едно находище на пролетно ботурче, оповестено за предпазено, което се намира в землището на с. Бреница, община Тутракан. Предстои инспекция и оценка на положението му.

Защитената околност " Находище на пролетно ботурче “ е оповестена още през 1980 година за запазване на пролетната циклама, позната още като пролетно или иберийско ботурче.

Пролетното ботурче, наречено още иберийско (Cyclamen coum Mill.), е многогодишно тревисто растение. Листата са едри, с бъбрековидна форма. Цветовете на растението са едри, лилаво-розови, ситуирани на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. В България типът е публикуван в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие. Обикновено се среща в дъбови гори и шубраци. Видът е предпазен от Закона за биологичното многообразие и Закона за лечебните растения. Включен е и в Червената книга на България – категория " Рядък ". Силно уязвим и неразрешен за бране за букети рано през пролетта.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР