Над 700 годишни данъчни декларации са подадени в НАП Бургас

...
</TD
>Над 700 годишни данъчни декларации са подадени в НАП Бургас
Коментари Харесай

Над 700 декларации са подадени през първите дни на данъчната кампания в Бургас

Над 700 годишни данъчни заявления са подадени в Национална агенция за приходите Бургас през първите  дни от старта на данъчната акция, което е съвсем 80 % повече спрямо подадените за същото време предходната година. Това оповестиха от Национална агенция за приходите Бургас по време на конференция за началото на данъчната акция.

Териториалният шеф Татяна Кънчева и шефът на дирекция " Обслужване “ Сияна Димитрова апелираха  за обявление и заплащане на отговорности през електронните услуги на Национална агенция за приходите и  прилагане на данъчни облекчения, след предварителна онлайн инспекция на данъчно-осигурителната сметка за съществуване на просрочени отговорности.

Годишна данъчна декларация подават жителите, които са получили приходи по извънтрудови правни отношения, както и в случай че желаят да се възползват от другите данъчни облекчения. Работилите по цивилен контракт през 2023 година също подават годишна декларация, без значение от размера на получените възнаграждения или хонорари.

Декларацията може да бъде подадена  по електронен път, по пощата с противоположна квитанция, в пощенските клонове или на място в офисите на приходната организация. Срокът за обявление на получените през 2023 година приходи, облагаеми с налог върху общата годишна данъчна основа, и използването на данъчни облекчения е 30 април 2024 година Отстъпката от 5% от налога за довнасяне може да се употребява при обявление по електронен път и заплащане до 1 април 2024 година в това число, като размерът ѝ не може да надвишава 500 лева Условие за прилагане на отстъпката и данъчни облекчения е лицето да няма неплатени обществени отговорности.

В началото на март в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите ще е налична авансово попълнената декларация за облагане на приходите на физически лица. Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф, ще могат да се възползват от авансово въведената в декларациите им информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения,  цивилен контракти и възнаграждения, дотации, изплатени на аграрни производители, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица, приходи от продажби в интернет за облага и други

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли 2024 година, защото тази година 30 юни е неработен ден. Това е и срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог (чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 1 юли 2024 година

Годишните заявления за облагане на приходите на физическите лица са оповестени на уеб страницата на Национална агенция за приходите. Формуляри за декларирането на приходите са налични и в Салона за обслужване на Национална агенция за приходите Бургас. Все повече бургазлии обаче избират отдалечено да извършват отговорностите си като подават годишната си данъчна декларация посредством ПИК и заплащат дължимите налози посредством виртуалния ПОС терминал (е-услугата за плащане) на приходното ведомство.

От приходното ведомство в морския град припомнят още, че от първи януари 2024 година хората, които сами внасят отговорностите си за здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не упражняват трудова активност като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 37,32 лв..
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР