Над 500 деца от различни спортни клубове в Благоевград са

...
</TD
>Над 500 деца от различни спортни клубове в Благоевград са
Коментари Харесай

Благоевград се вдига на протест заради риск над 500 деца да останат без място за спорт

Над 500 деца от разнообразни спортни клубове в Благоевград са на път да останат без зали, в които да упражняват. На първото съвещание на Общински съвет Благоевград за 2023 година кметът Илко Стоянов заяви, че в общината е получено писмо от ДНСК, в което се оповестява, че двете здания, които се употребяват от децата на Благоевград би трябвало да бъдат затворени, съобщи Агенция " Фокус “.

Последва среща сред градоначалникът и треньорите на другите клубове, по време на която същите бяха осведомени с постъпилото писмо. Още по време на диалога стана ясно, че спортните клубове излизат на митинг, който е плануван за 2 февруари от 18.30 часа в парк " Македония “.

Организаторите на митинга приканиха всички, които милеят за бъдещето на децата на Благоевград да ги поддържат и да не се позволява прекъсване на подготвителния митинг.

Междувременно от Дирекция " Национален строителен контрол “ (ДНСК) изпратиха писмо до медиите, в което показват, че със заповед на началника на ДНСК на 10.01.2023 година е осъществена инспекция в община Благоевград по документи и на място на три здания със особено предопределение, свързани с защитата и сигурността на страната. За същите основният проектант на община Благоевград е издал позволение за смяна предопределение № 17/12.11.2021г.

При инспекцията по документи за " 3 етажна сграда-щаб “, " Сграда – работилница “ и " Сграда – склад “, община Благоевград не показа данни за съществуване на утвърдени капиталови планове и издадени позволения за градеж.

При изработен оглед на място на " 3 етажна сграда-щаб “, която е планувана за " музей “, е открито, че не са осъществявани никакви ремонтни действия, има течове от покрива и същата е негодна за прилагане.

По отношение на " Сграда – работилница “ и планувана за " зала за спорт “, инспекцията на място сподели, че е измазана извън, с изпълнена топлоизолация, инсталирано на тавана осветяване с LED прожектори, като има осъществени СМР.

Главният проектант на община Благоевград е издал разрешението за смяна предопределение въз основа на утвърдени от него капиталови планове на съображение член 147а от Закон за устройство на територията и е показал нуждата от осъществяване на СМР за реализиране на смяната на предназначението на горепосочените. В съответния случай обаче наредбата на член 147а от Закон за устройство на територията, е неприложима, защото същата не планува одобрение на планове и осъществяване на СМР.

Реализирането на капиталови планове за осъществяване на преустрояване и смяна предназначението на горепосочените здания, които попадат в обсега на IV-та и V-та категория по номенклатурата на типовете градежи, изисква издаване на позволение за градеж и одобрение на строителни бумаги по общия ред, регламентиран в Глава осма на Закон за устройство на територията.

И за трите горепосочени здания не са налице утвърдени планове, нямат издадени позволения за градеж и същите не са въведени в употреба по надлежния ред. 

Съставен е констативен протокол с оглед недопускане осъществяването на нелегално строителство за реализирането на здания – " Музей “, " Интерекспо и конгресен център “ и " Зала за спорт “ и противозаконното им прилагане.

С оглед сигурността и сигурността на жителите, със свое писмо от 18.01.2023 година началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова е дала инструкции на кмета на община Благоевград Илко Стоянов да не се извършват СМР на градежи: " Музей “, " Интерекспо и конгресен център “ и " Зала за спорт “ до издаване на позволения за градеж. Както и да не се употребяват същите до въвеждането им в употреба по реда на чл.177, ал.3 от Закон за устройство на територията.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР