Над 100 военни от 3-то Бригадно командване - Благоевград се

...
</TD
>Над 100 военни от 3-то Бригадно командване - Благоевград се
Коментари Харесай

Над 100 военни от 3-то Бригадно командване - Благоевград се завърнаха след мисия на НАТО

Над 100 военни от 3-то Бригадно командване - Благоевград се завърнаха на родна земя след присъединяване в задача на оперативния запас на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), съобщи кореспондент на " Фокус ".

Те бяха посрещнати от кмета на Благоевград.

Градоначалникът приветства военнослужещите, като подчерта  значимия им принос за запазване на мира на Балканите.

" Изпратихме Ви преди няколко месеца с религия и вяра, че ще се завърнете живи и здрави, откакто извършите задачата си сполучливо, което вие направихте. Вашето дело е геополитическо и приказва за това какъв брой е значимо нашето присъединяване в многонационалните сили на НАТО и по какъв начин груповата сигурност за нас е единственият път към дълготраен мир, непоклатимост и успокоение. Мисията ви е патриотична. В името на България вие рискувахте живота си и популярност на Бога се върнахте живи и здрави “, сподели в приветствието си кметът.

В своето приветствено слово към персоналния състав на контингента заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден военачалник Христо Ганецовски сподели:

" Всяко завръщане на наш контингент е знак на победа – тази на духа, и на физическото оцеляване и благодари за това, че за следващ път доказахте, че ние, българските военнослужещи, почтено и отговорно изпълняваме своите отговорности във връзка с поетите от страната задължения като страна съдружник в организацията на Северноатлантическия алианс “.

В състава на българския боен контингент, който взе участие в силите на оперативния запас на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), са включени военнослужещи от 3 бригадно командване, 2 тунджанска механизирана бригада, 110 логистичен полк и 1 разследващ батальон.

Заместник-командир на 2 многонационален батальон беше майор Красимир Дамянов, а пълководец на механизираната рота капитан Фердо Фердинандов.

Контингентът взе участие в задачата на KFOR от 28 май до 19 септември 2024 година

В церемонията по посрещане участваха  още Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, бригаден военачалник Христо Генецовски, зам.-командир на Сухопътното командване, бригаден военачалник Станимир Христов, шеф на щаба на Сухопътните войски, полк. Кирил Спаневиков, пълководец на 3-то Бригадно командване, Христо Ангелов, зам.-областен шеф, Радослав Тасков, ръководител на ОбС-Благоевград, военнослужещи и духовници.

Военнослужещите от 3-то бригадно командване отпътуваха на задача в Косово през м. май т.г.

Българският контингент извършва задания за подкрепяне на напъните за възобновяване и поддържане на сигурността в Косово под командването на заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния запас на стабилизиращите сили на НАТО майор Красимир Дамянов и пълководец на ротата капитан Фердо Фердинандов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР