На сайта на Община Пловдив в раздел Проекти на нормативни

...
</TD
>На сайта на Община Пловдив в раздел Проекти на нормативни
Коментари Харесай

Община Пловдив публикува за обсъждане проект на наредба

На уеб страницата на Община Пловдив в раздел " Проекти на нормативни документи “ https://www.plovdiv.bg/proekt-naredba-kultura/ през днешния ден е оповестен план на Наредба за реда и изискванията за финансиране на планове по Програма " Култура “, част от календара на културните събития на Община Пловдив.

В законоустановения 30-дневен период всички заинтригувани лица могат да създадат писмени мнения и да дадат съответни писмени оферти на е-mаil адрес: [email protected].

Публикуваният за публично разискване план на Наредба, резервира в огромна част процедурните правила за кандидатстване, оценка, утвърждение, финансиране и отчитане на общинските средства в до в този момент настоящата Наредба за финансиране на начинания в областта на културата, като цели облекчение на процесите.

Предвижда се въвеждането на електронно подаване на плановите оферти и електронно отчитане на финансираните действия. Дигитализирането на процеса ще докара до облекчение на културните оператори и ще сътвори по-голяма бистрота при разходване на обществените средства. Паралелно с процедурата по приемане на новите правила, Община Пловдив е подхванала дейности по разработване на електронната система за кандидатстване, която се чака да е подготвена до края на месец март. След стартирането ѝ, в Дома на културата ще бъдат извършени образования за културните оператори, тъй че преходът към електронно кандидатстване да минава гладко.

В новата Наредба е планувано до края на 2024 година да продължи подаването на документи и на хартия по остарелия ред. Единственото " стеснение “ за претендентите е, че ще би трябвало да се снабдят и да поддържат електронен автограф.

Проектът на Наредба планува и разширение на обсега и дейностите на финансиране. Към до момента настоящите разпореждания за финансиране по Компонент 4 " Произведения на пловдивски писатели и значими за града издания “, по който се финансират един път годишно подготовката до стадий " електронна книга в PDF “ на произведения в област: художествена литература (стихосбирка, алманах разкази, разказ, драматургия, книга за деца), литературна рецензия, литературна история, литературоведско проучване, монография, литературна анкета, историческа литература, краезнание, изкуствознание, културология, се включва и финансиране на превод на непознат език на изброените произведения и оформянето им до стадий " електронна книга в PDF “.

За резистентност и следващо разпространяване на преведените книги са планувани два разновидността. Кандидатите следва да показват предварително-сключено съглашение с задгранично издателство с уговорка за печатане при обезпечено финансиране или да посочат международно известна електронна платформа с богата сбирка от книги и отворен достъп, в която преводът ще бъде качен за период от една година. Разширяването на обсега ще даде опция за популяризирането на пловдивските създатели, техните творби и град Пловдив зад граница.

Предвидено е и увеличение на размера на средствата, с които Община Пловдив ще подкрепя плановете за културни събития по другите съставни елементи.

Средствата за пътешестване по Компонент 2 " Мобилност “ стават: 

За самостоятелни пътувания – до 800 лева. 

За групови пътувания – до 3000 лева. 

За превоз на творби на изкуството и принадлежности – до 3500 лева

Финансирането по Компонент 3 " Гражданска интензивност “ се усилва до 5000 лева

За Компонент 4 " Книги на пловдивски създатели и значими за града издания “ е планувано следното подкрепяне: 

Подготовка на стихосбирка на български език до стадий " електронна книга в PDF “ – до 1500 лева. 

Подготовка на белетристична творба на български език до стадий " електронна книга в PDF “ - до 5000 лева. 

Превод на непознат език и подготовка до стадий " електронна книга в PDF “ на стихосбирка - до 5000 лева. 

Превод на непознат език и подготовка до стадий " електронна книга в PDF “ на белетристична творба – до 10000 лева

Друга значима поддръжка за културните оператори, която се планува в Наредбата е обвързвана с административните разноски по Компонент 1 и Компонент 3.

Процентът се усилва от 5% на 15% и те могат да бъдат разходвани за заплащане и осигуровки на личния състав, обвързван с администриране на плана, разноски за командировки на личния състав, режийни разноски за прехрана на претендента по време на реализация на плана – ел. сила, интернет, вода, пощенски разноски и други сходни.

Също по този начин се планува увеличение на НЕфинансовия принос на претендентите. До момента той беше 10% от личния принос на претендента, а в този момент ще се пресмята като 10% от общия бюджет на плана.

Всички промени, които са намерили своето място в плана за Наредба са вследствие на извършени срещи, диалози и съвещания със бранша и опита, насъбран при отчитането на планове през последните години.

Специално във връзка откриването на новата опция за превод на пловдивски създатели на непознат език, през месец декември заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов провежда работна среща с присъединяване на огромни пловдивски издателства, потвърдени пловдивски писатели и преводачи. Новите допълнения към Наредбата са плод на този градивен диалог.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР