На отчетно събрание в присъствие на магистратите от Районен съд

...
</TD
>На отчетно събрание в присъствие на магистратите от Районен съд
Коментари Харесай

Близо 150 производствата по Закона за защита от домашното насилие в Районен съд Бургас за 1 година

На отчетно заседание в наличие на магистратите от Районен съд – Бургас бе изработен разбор на активността на съда за отминалата 2023 година " За поредна година, отчитаме активност напрегнат и нормотворчески стрес, граничещ със законодателен безпорядък. Дейността на Районен съд - Бургас по индикаторите за резултат, резултат и успеваемост, заложени в Информационното табло на Европейски Съюз в региона на правораздаването, са извънредно високи през 2023 г.  Делът на постъпилите по отношение на свършените каузи е 100%. Натовареността на съдиите по индикатор свършени каузи на един арбитър е огромна, която още веднъж ще сложи съда в категорията на натоварените съдилища. Намалява се общата висящност на делата, над 89% от делата завършват в тримесечен период ",  разяснява Административният началник – ръководител на Районен съд – Бургас, Евгени Узунов.

Районен съд - Бургас е със седалище в град Бургас. Съдебният регион обгръща 39 независими обитаеми места, ситуирани в четири общини - Бургас, Камено, Созопол и три обитаеми места от община Приморско, с общо население 217 804 хиляди души, от които над 140 000 хиляди са в трудоспособна възраст.

В Районен съд – Бургас през отчетния интервал са прегледани 14 972 каузи, като от тях 13 171 са свършените каузи, от които със правосъден акт всъщност са 10 794. 89 % от всички каузи за разглеждане в съда са завършили в тримесечен период. По 95% от свършените каузи, правосъдните актове са станали дефинитивни.

 През 2023 година магистратите от " Наказателна гилдия " в Районен съд – Бургас са разгледали 5 670 каузи. Свършените (решени) наказателни каузи към 31.12.2023 година са общо 5 242 или  92,45 %. " Посочените резултати в безспорна и процентна стойност, макар понижения брой на съдиите работещи в Наказателно поделение и засиления мигрантски напън през годината, се явява резистентен индикатор за високото равнище и отличната работа на съдиите през 2023 година ", регистрира като извънредно високо равнище за качеството на активността на съдиите Административният началник на правосъдната институция.

През 2023 година са прегледани общо 9 302 цивилен каузи, свършените от които са 7 929 каузи.

Обществен проблем и фокус през миналата 2023 година, са случаите на прояви на домашно принуждение. В Районен съд - Бургас производствата по Закона за отбрана от домашното принуждение са 149 на брой. Постановени са и 8 акта по новосъздадения текст на член 131, алинея 1, т. 5а от Наказателен кодекс – причиняване на телесни повреди в изискванията на домашно принуждение.

С оглед настъпила законодателна смяна с Дъждовни води 67/04.08.2023г. и основаването на нова алинея 5  на член 343б от Наказателен кодекс, съдът е постановил 26 правосъдни акта за лишаване на МПС на водачи, които са управлявали коли след приложимост на алкохол или наркотични субстанции.

През 2023 година в Бургаския областен съд е осъществена опцията за подаване и приемане на документи по електронен  път през " Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП) ". Предимство е, че електронният портал е интегриран с Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) и след обработка на документите подателят получава противоположна информация. От 27 март 2023 година в осъществяване на план " Оптимизиране на Единния портал за електронно правораздаване за основаване на условия за повишение достъпа на жители и юридически лица до е-правосъдие " са въведени нови функционалности в Единния портал за електронно правораздаване. Посредством електронната платформа се осъществят всички електронни услуги планувани в закон - достъп до цялостното електронно дело, както и се правят всички процесуални дейности в електронна форма, вследствие на издадените и сканираните, налични по делата актове и документи в електронна форма на ЕИСС.

Бургаският областен съд поддържа и актуализира всекидневно информацията на Интернет страница на съда, налична на следния адрес: https://burgas-rs.justice.bg, направена по план " Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на жители до информация, е-услуги и е-правосъдие ". Страницата на съда дава опция за осъществяване на информации по делата посредством електронните услуги, по отношение на графика на правосъдните съвещания, както и дава достъп до постановените крайни правосъдни актове.

" Необходимо е да насочим взор напред, като за актуалната 2024 година си слагаме за цел да наложим събираемост на санкции и конфискация по каузи и да втвърдим строгостта на другите санкции – Пробация и Лишаване от независимост. Нека да се заредим с оптимизъм, с религия и разчитайки един на различен, да я създадем по-здрава, по-успешна и Благодатна! ", направи поръчка за новия регистриран интервал ръководителят на съда, Евгени Узунов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР