На 4 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на

...
</TD
>На 4 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на
Коментари Харесай

Златна гъдулка в Русе събира изпълнители от България, Молдова и Румъния

На 4 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на младежта ще стартира 53-ото издание на Традиционния събор " Златната гъдулка “, проведен от Община Русе.

Всяка година стотици реализатори – танцови и певчески сформира, инструменталисти, артисти, разказвачи и групи за национални традиции, притеглят на русенска сцена многочислените фенове и ценители на фолклора и националното творчество.

Фолклорният събор " Златната гъдулка “ тази година ще показа близо 600 участници – самостоятелни реализатори, певчески, танцови и инструментални сформира от град Русе и областите Русе, София, Разград, Търговище, Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово, оповестяват от общината.

Специални посетители на събора ще бъдат реализатори и сформира от българските общности в гр. Тараклия – Молдова и от Извоареле, Румъния, а гост-изпълнител на обичайния пладнешки концерт в границите на събора е обичаният от всички занаятчия на националната ария – националният артист Илия Луков.

Професионално жури ще има сложната задача да излъчи както носителя на влиятелния приз " Златната гъдулка “ за 2023 година, по този начин и носителите на награди и в останалите 7 категории – 4 групови и 3 самостоятелни. Изпълненията ще бъдат оценени от шефа на Регионалния исторически музей проф. доктор Николай Ненов, етномузиколога от Българска академия на науките проф. доктор Горица Найденова, етномузиколога Людмила Григорова и хореографа Богдан Донев.

Привлекателен и живописен акцент в програмата на събора ще е и обичайна " Уличка на занаятите “, проведена годишно от Дунавската задруга на майсторите на художествените занаяти в Русе.

Водещ на програмата ще бъде музикалният реализатор Даниел Спасов.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР